Στη Λιβύη μετέβη αεροπορικώς ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, προκειμένου να συναντηθεί με τις αρχές της χώρας και να συζητήσει μαζί τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Αποστολή Λιβύη, φεύγουμε!», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης από το στρατιωτικό αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Λιβύη. Ο Σαλβίνι είναι το πρώτο μέλος της νέας λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας που επισκέπτεται τη χώρα αυτή.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο αντιπρόεδρος της λιβυκής κυβέρνησης Άχμεντ Μίτιγκ αναφέρεται με έμφαση στο ενδιαφέρον του να συνεργαστεί με τους επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας.

«Η συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και τη Λιβύη έχει ζωτική σημασία», σχολιάζει, επισημαίνοντας ότι η άφιξη των μεταναστών είναι «ένα σημαντικό πρόβλημα» και για τη χώρα του.

«Οι παράνομοι διακινητές που φροντίζουν για τη μεταφορά των μεταναστών στην Ιταλία ανήκουν κατά τη γνώμη μας σε επικίνδυνες εγκληματικές συμμορίες που δεν επιτρέπουν στη Λιβύη να κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά, προς την κατεύθυνση της δύσκολης εξομάλυνσης» της κατάστασης, υπογραμμίζει.

«Οφείλουμε να σταματήσουμε αυτήν την παράνομη διακίνηση στα νότια σύνορα της Λιβύης και όλη η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων στις αφρικανικές χώρες για να σταματήσουν τους μετανάστες», συνεχίζει.

Ο Λίβυος αξιωματούχος εκφράζει εξάλλου την ανησυχία του για τις εντάσεις ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλλία. «Η Ιταλία και η Γαλλία, εκτός από το γεγονός ότι είναι πυλώνες της ΕΕ, είναι δύο χώρες στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια, το καλό της Λιβύης και της Μεσογείου», τονίζει.

«Οφείλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να βρούμε λύσεις, για τη σταθερότητα στη θάλασσα που μας ενώνει», υπογραμμίζει.

Την Κυριακή το βράδυ ο Σαλβίνι παρενέβη και πάλι για να ευχαριστήσει τις λιβυκές αρχές επειδή περισυνέλεξαν από τη θάλασσα και οδήγησαν πίσω στη Λιβύη περισσότερους από 820 μετανάστες μόνο το βράδυ της Κυριακής.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, εξέφρασε στο Twitter «τις θερμές ευχαριστίες προς τις λιβυκές αρχές και την ακτοφυλακή».

«Σήμερα διέσωσαν και οδήγησαν πίσω στη Λιβύη 820 μετανάστες, καθιστώντας ανώφελη τη "δουλειά" των παράνομων διακινητών και αποτρέποντας εσφαλμένες παρεμβάσεις πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων», έγραψε ο Σαλβίνι.

Νωρίτερα η ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms είχε ανακοινώσει ότι η Ιταλία αρνήθηκε να προσφέρει βοήθεια στο πλοίο της για τη διάσωση χιλίων μεταναστών που βρίσκονταν στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ η Ρώμη ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η λιβυκή ακτοφυλακή θα αναλάμβανε την αποστολή αυτή.

Το θέμα της υποδοχής των μεταναστών συζητήθηκε χθες στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες με στόχο να γίνουν προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στους κόλπους της ΕΕ για την πρόκληση που αντιπροσωπεύει το μεταναστευτικό ζήτημα. Ωστόσο η σύνοδος αυτή ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος.