«Φρένο» στις προσδοκίες της ΕΕ για την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία βάζουν Γαλλία και Ολλανδία, φέρνοντας στην επιφάνεια άλλη μια διαφωνία στους κόλπους της Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η Φεντερίκα Μογκερίνι και τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ στήριξαν την ανάγκη έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, εντούτοις η Γαλλία και η Ολλανδία εξακολουθούν να διατηρούν κάποιες ενστάσεις.

Στο πρόγευμα εργασίας των 28 μάλιστα, στο οποίο -μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά- παρών ήταν ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σκοπός ήταν να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Αλβανία και να αναγνωριστούν σε κάποιο βαθμό οι προσπάθειες της χώρας σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Σε γενικές γραμμές, πάντως έγινε μια θετική αποτίμηση για το ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ από την πλευρά του, ο Ντ. Μπουσάτι υπερθεμάτισε για τους λόγους που πρέπει να δοθεί μια καθαρή ευρωπαϊκή προοπτική στη χώρα του.