Την εκτίμηση ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Γιούρογκρουπ έκανε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιερι.

Ο ίδιος επισήμανε πως αν η κυβέρνηση επιμείνει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα χρειαστεί να λάβει νέα πρόσθετα μέτρα ενώ σχετικά με τους στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε πως είναι υπερβολικό το 3,5% ωστόσο η Ελλάδα τα έχει καταφέρει. Μάλιστα, χαρακτήρισε επιτυχία για την ελληνική πλευρά την πρόσφατη συμφωνία του Γιούρογκρουπ για το χρέος και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το 2032 αν χρειαστεί να επανεξεταστεί το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης.

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια, από την οδύνη και την εθνική ταπείνωση που επέφεραν τα μνημόνια» συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης προσθέτoντας όμως πως θα χρειαστεί ακόμα πολύ δουλειά για να βγούμε από την κρίση και να επουλώσουμε τις πληγές των μνημονίων. Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι απόψεις της αντιπολίτευσης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος χαρακτήρισε εξαιρετικά υψηλό το κόστος των νέων μέτρων λέγοντας πως στην πρόσφατη συμφωνία η κυβέρνηση δεν πέτυχε τίποτα άλλο παρά μόνο την παράταση των μνημονίων. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι τα σκληρότερα μέτρα είναι μπροστά μας χαρακτηρίζοντας ισοπεδωτική την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Για οδυνηρές δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση από το πρόσφατο Γιούρογκρουπ μίλησε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης επισημαίνοντας ότι το ζήτημα του χρέους επί της ουσίας δεν λύθηκε άλλα μετατέθηκε στο μέλλον η λύση του. «Πετύχατε ένα πρωτόγνωρο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.