Τραβάει και άλλο το σχοινί στο Μεταναστευτικό ο πρόεδρος Τραμπ, καθώς πραγματοποίησε άλλη μια έντονη επίθεση στους παράτυπους μετανάστες αλλά και στο δικαστικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι όσοι μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ θα πρέπει να απελαύνονται αμέσως, χωρίς δίκη και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Σε άλλο ένα ξενοφοβικό παραλήρημα, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter καθώς πήγαινε για γκολφ στη Βιρτζίνια: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να εισβάλουν στη χώρα μας. Οταν κάποιος εισέρχεται, πρέπει αμέσως, χωρίς να παρεμβαίνουν δικαστές ή δικαστήρια, να τους στέλνουμε πίσω από κει που ήρθαν».

Τα σχόλιά του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις, με νομικούς να τον κατηγορούν για αντισυνταγματικές προτάσεις, καθώς μάλιστα ο Τραμπ δεν έκανε κανέναν διαχωρισμό μεταξύ παράτυπων μεταναστών και ατόμων που εισέρχονται στις ΗΠΑ για να ζητήσουν να τους χορηγηθεί άσυλο. Ούτε ο Λευκός Οίκος προσέφερε κάποια διευκρίνιση. Ομως η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει διαρκώς τους τελευταίους δύο μήνες, από τότε που η κυβέρνηση κήρυξε την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στο θέμα αυτό και οδήγησε στον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους που πέρασαν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα πριν από λίγες ημέρες για να σταματήσουν οι χωρισμοί παιδιών από τους γονείς τους, όμως οι συνεχείς και απότομες αλλαγές στην πολιτική για το Μεταναστευτικό οδήγησαν σε σύγχυση τους εργαζομένους στα σύνορα για το πώς θα επανενωθούν τα παιδιά με τις οικογένειές τους, και σε αναταραχή στο Κογκρέσο, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμάζεται να ψηφίσει μέσα στην εβδομάδα νομοσχέδιο που θα φέρει νέες μεγάλες αλλαγές.

Ο Τραμπ δεν φαίνεται να πτοείται ούτε από τις εσωτερικές ούτε από τις διεθνείς επικρίσεις. Αντίθετα περνά στην αντεπίθεση και μάλιστα παραπονέθηκε στους συνεργάτες του γιατί δεν μπορεί απλά να υπογράψει ένα προεδρικό διάταγμα που θα λύνει το θέμα όπως θα ήθελε. Οι βοηθοί του έπρεπε να του εξηγήσουν τους περιορισμούς στις εξουσίες του προέδρου για άλλη μια φορά. Και, σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο Τραμπ έχει παραπονεθεί, σύμφωνα με τους «New York Times», ότι δεν έπρεπε να έχει υπογράψει το διάταγμα που σταματά τον χωρισμό παιδιών από μετανάστες γονείς. Πάντως, η στάση αυτή φαίνεται ότι βρίσκει απήχηση στους ψηφοφόρους του, καθώς το 90% όσων τον στήριξαν στις εκλογές φαίνεται να συμφωνεί μαζί του.

Πάντως, οι Αρχές ήδη μπορούν να προχωρήσουν σε γρήγορες απελάσεις, καθώς σύμφωνα με τους νέους νόμους, εάν ένας παράτυπος μετανάστης συλληφθεί σε απόσταση 160 χλμ. από τα σύνορα και βρίσκεται στις ΗΠΑ λιγότερες από 14 μέρες, η συνοριακή αστυνομία μπορεί χωρίς να παρουσιαστεί σε δικαστή, να τον διώξει από τη χώρα. Για να παραμείνει πρέπει να ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο.

Το μεταναστευτικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή θα ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας στα σύνορα και θα παρέχει έναν δρόμο απόκτησης υπηκοότητας για τους νεαρούς, μη καταγεγραμμένους μετανάστες που είναι γνωστοί ως Ονειροπόλοι, ενώ παράλληλα θα κωδικοποιεί το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ επιτρέποντας σε οικογένειες μεταναστών να κρατούνται όλοι μαζί, όμως χωρίς χρονικό όριο.

Τις προτάσεις του προέδρου Τραμπ ωστόσο αμφισβητούν πολλοί νομικοί. Οπως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Χάρβαρντ Λόρενς Τράιμπ, που τονίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει επανειλημμένα αποφασίσει πως «τα όσα προβλέπονται στην 5η και την 14η Τροπολογία και αφορούν τη μετανάστευση αφορούν όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και όσων μπήκαν στις ΗΠΑ παράνομα».