H μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, ανατροπή πολιτικής από τον πρόεδρο Τραμπ προκαλεί νέο νομικό χάος και νέες κατηγορίες για πλήρη απουσία ανθρωπιάς προς παιδιά που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να περιορίσει τη διεθνή ένταση που προκάλεσε η απόφαση του Τραμπ για τους μετανάστες και γι’ αυτό η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ προσπάθησε να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις με την επίσκεψή της σε κέντρο στο Τέξας, όπου κρατούνται παιδιά που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους.

Ο πρόεδρος Τραμπ το βράδυ της Τετάρτης υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ότι θα παραμένουν μαζί τα μέλη οικογενειών που έχουν περάσει παράτυπα στο αμερικανικό έδαφος, διακηρύσσοντας ταυτόχρονα όμως ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης θα παραμείνουν δρακόντεια. «Πολλοί θα χαρούν» είπε ο Τραμπ ενώ υπέγραφε, λέγοντας πως πρόκειται για την πιο σημαντική κίνηση σχετικά με τη μετανάστευση εδώ και 50 χρόνια –αν και απλά διόρθωσε ένα πρόβλημα που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Και παρότι ο Λευκός Οίκος τόσες μέρες επέμεινε πως δεν ήταν δυνατή η ανάκληση της απόφασης για τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς.

Ομως σύντομα φάνηκε πως προέκυψαν νέες περιπλοκές. Το πιο σημαντικό ήταν πως το προεδρικό διάταγμα δεν περιείχε καμία πρόβλεψη για τα περισσότερα από 2.300 παιδιά που ήδη έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και κάποια κρατούνται μέσα σε κλουβιά, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις και τον Πάπα να μιλήσει για «ανήθικη» πολιτική. Χθες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης είπαν, για να καλύψουν το κενό, ότι έχει δοθεί εντολή στις κυβερνητικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στην επανένωση των παιδιών με τους γονείς τους. Χθες το βράδυ και ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονταν, η «Washington Post» έγραψε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να συλλαμβάνει γονείς που διασχίζουν τα σύνορα παράνομα μαζί με τα παιδιά τους έως ότου οι μεταναστευτικές Αρχές έχουν τις απαραίτητες υποδομές για να κρατούνται οι οικογένειες. «Αναστέλλουμε τις διώξεις σε ενηλίκους που είναι μέλη οικογενειών μέχρι να αυξήσουμε την ικανότητά μας για την κράτησή τους έως ότου εξεταστούν τα αιτήματά τους» αναφέρεται στο δημοσίευμα.