«Ενας Γάλλος, ένας Ισπανός και τρεις Ελληνες λαμβάνουν από το δημόσιο ταμείο εξωφρενικά υψηλούς μισθούς, μπόνους για ταξίδια και έξτρα επιδόματα, στην Ελλάδα της κρίσης και των Μνημονίων». Αυτό θα μπορούσε να είναι και σύντομο ανέκδοτο στην εποχή της σκληρής πολυετούς λιτότητας, αλλά δεν είναι. Αποτελεί πραγματικότητα πως λεφτά υπάρχουν για τη χρυσή πεντάδα που εποπτεύει το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τους εκλεκτούς συμβούλους του.

Ειδικοί σύμβουλοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με μισθούς που ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ τον χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για συνεδριάσεις, πληρωμένα έξοδα διαμονής και ταξιδιών συνθέτουν το πλουσιοπάροχο σκηνικό που απολαμβάνουν τα σύγχρονα «golden boys».

Η ελίτ του Υπερταμείου αποτελείται από τρία μέλη που τα διορίζουν οι θεσμοί και δύο μέλη που τα διορίζει ο υπουργός Οικονομικών. Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου έχει οριστεί ο Γάλλος Ζακ λε Παπ, δεξί χέρι της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η νυν επικεφαλής του ΔΝΤ κρατούσε το τιμόνι του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Τα άλλα τέσσερα μέλη είναι ο Ισπανός Ντέιβιντ Βεγκάρα Φιγκέρες που έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και επικεφαλής του ΔΝΤ στη Βραζιλία, η Ολγα Χαρίτου, σύζυγος του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, η οποία για ένα διάστημα πέρασε από τη θέση συμβούλου σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Μεγάρου Μαξίμου και θεωρείται άνθρωπος της αγοράς, ο Γεώργιος Ταβλάς που έχει θητεύσει στο ΔΝΤ, στον ΟΟΣΑ και στην Τράπεζα της Ελλάδος και ο Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η ΠΕΝΤΑΔΑ. Ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου Ζακ λε Παπ λαμβάνει από το ελληνικό Δημόσιο ετήσια αμοιβή που αγγίζει τις 70.000 ευρώ. Τα τέσσερα μέλη αμείβονται με 55.000 ευρώ τον χρόνο. Και σαν να μην έφταναν οι παχυλοί μισθοί που πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή, η εκλεκτή πεντάδα εισπράττει και παχυλά εξτρά για κάθε συνεδρίαση. Οπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου για το 2016, τα μέλη μοιράστηκαν 100.000 ευρώ ως μεικτές αμοιβές για συνεδριάσεις. Ειδικότερα, ο Ζακ λε Παπ για δεκαεπτά συνεδριάσεις έλαβε 34.000 ευρώ, δηλαδή για καθεμία συνεδρίαση λαμβάνει 2.000 ευρώ! Ο Ντέιβιντ Βεγκάρα Φιγκέρες έλαβε 16.000 ευρώ για δεκαέξι συνεδριάσεις, δηλαδή 1.000 ευρώ τη συνεδρίαση. Το ίδιο και η Ολγα Χαρίτου που έλαβε 16.000 ευρώ για δεκαέξι συνεδριάσεις, όπως επίσης ο Γιώργος Ταβλάς. Ο Γιώργος Σταμπουλής έλαβε 17.000 ευρώ για δεκαεπτά συνεδριάσεις.

«Το εξωφρενικό όμως είναι πως οι άνθρωποι χρυσοπληρώνονται για να μην κάνουν τίποτα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, καταγγέλλοντας πως το Εποπτικό Συμβούλιο δεν έχει υποβάλει καν τον ετήσιο απολογισμό του 2017 ούτε την έκθεση επίδοσης και αξιολόγησης του Υπερταμείου, ως όφειλε. «Εχουμε να ακούσουμε νέα τους από τον Σεπτέμβριο του 2017» προσθέτει ο Αμυράς, προαναγγέλλοντας την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή προς το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται πως εκτός από την πρόσφατη «προίκα» ύψους 25 δισ. ευρώ που εξασφάλισε υποθηκεύοντας δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο, έχει φροντίσει να παρέχει «πλήρη ασυλία από την κρίση» σε όσους συνδέονται με τη «χρυσή ομάδα». Ειδικότερα, τον περασμένο Οκτώβριο το Υπερταμείο προκήρυξε θέση ειδικού συμβούλου με διάρκεια 45 ημερών και συνολικό προϋπολογισμό 140.000 ευρώ συν έξοδα ταξιδιού και διαμονής, τα οποία αγγίζουν τις 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το ημερομίσθιο του συγκεκριμένου συμβούλου ξεπερνά τις 3.000 ευρώ για να παρέχει για διάστημα μικρότερο των οκτώ εβδομάδων συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Στις 25/9/2017 το Υπερταμείο είχε προκηρύξει άλλη θέση ειδικού συμβούλου που θα παρείχε «στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες» με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών και συνολικό προϋπολογισμό 130.000 ευρώ, που σημαίνει ημερομίσθιο 1.444 ευρώ και έξτρα αμοιβή 5.000 ευρώ για έξοδα κίνησης και διαμονής. Στις 22/9/2017 είχε προκηρύξει νέα θέση ειδικού συμβούλου με αντίστοιχα κριτήρια και πάλι με τρίμηνη διάρκεια και προϋπολογισμό που αγγίζει τα 140.000 ευρώ.

€270.000 τον χρόνο σε κόρη πρώην βουλευτού

Πλήθος προνομίων απολαμβάνει, επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, διευθύνουσα σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου η Ουρανία Αικατερινάρη (κόρη της πρώην βουλευτού της ΔΗΜΑΡ) και μέλος ο Στέφανος Γιουρέλης. Οπως είχε γνωστοποιηθεί σε σχετική συνεδρίαση της Βουλής, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η Ουρανία Αικατερινάρη λαμβάνει περίπου 270.000 ευρώ τον χρόνο. Ομοίως ο πρόεδρος του ΔΣ, ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις που του άσκησαν οι βουλευτές της ΝΔ, αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως εισπράττει περίπου 75.000 ευρώ τον χρόνο. Πρόσφατα μάλιστα, το «βαρύ πυροβολικό» του Υπερταμείου ενισχύθηκε και από τον πρώην οικονομικό διευθυντή της Folli Follie Φραγκίσκο Γρατσώνη, προκαλώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.