Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο την επομένη της συμφωνίας στο Eurogroup.

«Δεν θα το γλυτώσω, θα τη φορέσω τη γραβάτα», σχολίασε ο πρωθυπουργός μόλις μπήκε στο προεδρικό γραφείο, παραπέμποντας στη δήλωση που είχε κάνει ότι θα φορέσει γραβάτα όταν βρεθεί λύση για το χρέος.

Αμέσως ο κ. Παυλόπουλος άρχισε τη συζήτηση για το ποιος θα την πληρώσει, η κουβέντα ήρθε στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως: «τα στοιχήματα πρέπει να πληρώνονται όταν κερδίζονται».

Κατά τη διάρκεια τυης συνάντησης του με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη θετική πλευρά της «ιστορικής συμφωνίας» που επιτεύχθηκε στο Εurogroup για το ελληνικό χρέος:

«Η 21η Ιούνη του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μια πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα. Είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, σημαίνει, όμως, ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Σύντομα ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται, και αφορούν τόσο το 2018 με τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά και τα επόμενα χρόνια με το κύμα επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας ενώ παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε ότι είναι πια στη διακριτική ευχέρεια τής κάθε κυβέρνησης που εκλέγει ο ελληνικός λαός, να επιλέγει τα μέσα προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους και αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Αλ.Τσίπρα δήλωσε ότι «έκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έκανα το χρέος μου, αυτό επέβαλε και η συγκυρία αλλά και η ιστορία και η προοπτική της χώρας».

«Κανένας δεν μπορεί να πει ότι στο δημοψήφισμα που έγινε τότε ο ελληνικός λαός που είπε ΟΧΙ, αυτός ο λαός ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Αυτό αποδείχθηκε στην πορεία. Και θέλω εδώ να αναγνωρίσω σε όλους εκείνους που εκείνη την εποχή συνέβαλαν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε πρώτον, σε ένα τμήμα από το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup, στο οποίο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με ισχυρότερη οικονομία, η οποία στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν και δεύτερον, στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Aποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις αντοχές του και την προσήλωσή του στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως, αλλά και οι εταίροι μας, να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας, ενώ υπενθύμισε ότι αρκετές, πολύ σημαντικές μάλιστα από αυτέ τις θυσίες οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν και όχι από εμάς.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ποτέ θα φορέσει τη γραβάτα, απάντησε «όταν τη βρω».