Τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα «πυροδότησε» η διοίκηση της Aegean Airlines, δρομολογώντας την απόκτηση 42 καινούργιων αεροσκαφών από την εταιρεία Airbus, μέχρι το τέλος του 2025.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης και ο CEO της Airbus Dr. Tom Enders, προχώρησαν την Παρασκευή στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση 30 + 12 αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo, συνολικής αξίας περίπου 5 δισεκ. δολαρίων.

Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Airbus για την «αγορά του αιώνα», έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τελικά δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί), του προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφης Γεννηματά, του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, βουλευτών και αρκετών επιχειρηματιών. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν στις οθόνες της τελετής εμφανίστηκε -μέσω βίντεο- ο προσφάτως εκλιπών ιδρυτής της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης, με το νέο τύπο αεροσκαφών, η ελληνική αεροπορική εταιρεία, εκτός των άλλων, θα εξασφαλίσει την κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων, απλώνοντας το δίκτυο των δρομολογίων της σε απομεμακρυσμένους προορισμούς της Ρωσίας, στο Πακιστάν, αλλά και στη Δυτική και Νότιο Αφρική.

Ειδικότερα, η συμφωνία με την Airbus αφορά την παραγγελία καταρχήν 30 αεροσκαφών, δύο τύπων της «οικογένειας» A320neo (Α320neo και A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 12 αεροσκάφη. Επίσης, περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού τους, μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo.

Τα αεροσκάφη της «οικογένειας» Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets, παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, εξασφαλίζουν μείωση των εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν -ανάλογα με τον τύπο και τις προδιαγραφές τους- πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλαδή, από 1 – 2 ώρες επιπλέον πτήσης). Ακόμα, τα αεροσκάφη μπορούν να «φορέσουν» δύο τύπους κινητήρων, είτε της Pratt & Whitney (PW1100G-JM), είτε της CFM International (LEAP-1A).

«Η ομοιογένεια που προσφέρουν αυτά τα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και την πιο ευρύχωρη καμπίνα, καθιστούν την οικογένεια A320neo την καλύτερη επιλογή για τις αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aegean», ανέφερε από την πλευρά του ο CEO της Airbus, Dr. Tom Enders.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, κ. Δημήτρης Γερογιάννης ανακοίνωσε τη δημιουργία στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου πιλότων, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Το νέο κέντρο θα καλύπτει έκταση 12.000 τ. μ., θα διαθέτει δύο εξομοιωτές πτήσεων και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Επίσης, η Aegean θα χρηματοδοτήσει τις υποτροφίες 100 πιλότων.