Στην τελική ευθεία μπήκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα από την εξέταση της προσφοράς της κινεζικής εταιρείας Gongbao. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κινεζικός όμιλος δεν σκοπεύει να κάνει χρήση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης και πως στην προσπάθεια αυτή θα έχει σύμμαχο την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Ωστόσο μένει να αποδειχθεί εάν τελικά η προσφορά που κρύβει ο φάκελος της Gongbao έχει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί η πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της χώρας, η οποία μέχρι σήμερα έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου.

Γκάζι για τα κόκκινα δάνεια…

Ανεβάζουν στροφές οι ελληνικές τράπεζες με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ηδη η Εθνική Τράπεζα πούλησε την περασμένη εβδομάδα πακέτο δανείων καταναλωτικών και επιχειρηματικών χωρίς εξασφαλίσεις ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή για τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο 6% της ονομαστικής αξίας τους ενώ ετοιμάζει ένα ακόμα πακέτο 700 εκατ. ευρώ που αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε συμφωνία η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα για την πώληση πακέτου 220.000 καταναλωτικών δανείων και υπόλοιπων πιστωτικών καρτών χωρίς εξασφαλίσεις στην τσεχική εταιρεία APS.

…και δάνεια με το σταγονόμετρο

Πάντως η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μάλλον θα αργήσει να έρθει, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δηλώνουν ότι θέλουν να δώσουν δάνεια τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες, οι στρόφιγγες είναι ακόμα κλειστές και ως φαίνεται θα παραμείνουν, αφού και οι δύο πλευρές είναι στην πραγματικότητα απρόθυμες. Οι καταναλωτές, καθώς το περιβάλλον ακόμα δεν ευνοεί ούτε τη ζήτηση στεγαστικών δανείων, ενώ οι επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, δεν τολμούν να δανειστούν για να επενδύσουν. «Με ανεργία στο 20% δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά» έλεγε στέλεχος χρηματοπιστωτικού οργανισμού προσθέτοντας για τη δυσκολία των τραπεζών να δανείσουν ότι «όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι».