Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα ομοφοβικού χαρακτήρα στην Ουγγαρία. Θύμα αυτή τη φορά ήταν το φιλοθεάμων κοινό, το οποίο δεν θα καταφέρει να παρακολουθήσει καμία από τις 15 παραστάσεις της μουσικής κωμωδίας «Μπίλι Ελιοτ» στη Εθνική Οπερα, που βρίσκεται στη Βουδαπέστη, έπειτα από μια ομοφοβική εκστρατεία στον Τύπο.

«Η αρνητική εκστρατεία των τελευταίων εβδομάδων για την παραγωγή «Billy Elliot» προκάλεσε σημαντική μείωση των πωλήσεων εισιτηρίων», εξήγησε ο διευθυντής του θεάτρου Σιλβέστερ Οκοβατς στην ηλεκτρονική εφημερίδα 444.hu.

Εμπνευσμένη από την ομώνυμη ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Στίβεν Ντάλντρι (2000), το μιούζικαλ αφηγείται την ιστορία ενός εφήβου που προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια και ο οποίος επιλέγει να αφοσιωθεί στον κλασικό χορό παρά στο μποξ και γίνεται τελικά χορευτής σταρ.

Η διαφήμιση αυτής της παράστασης προκάλεσε ζωηρές επιθέσεις από την εφημερίδα Magyar Idok, η οποία πρόσκειται στην υπερσυντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν. Η εφημερίδα ισχυρίσθηκε μάλιστα πως η παραγωγή αυτή υπάρχει κίνδυνος να μεταμορφώσει τους μικρούς Ούγγρους σε «ομοφυλόφιλους»!

Για την 444.hu, η ματαίωση της παράστασης οφείλεται περισσότερο σε πολιτικές πιέσεις παρά σε οικονομικούς λόγους, καθώς η προπώληση εισιτηρίων ήταν επιτυχής, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα.

Ομως υπήρξαν και άλλα κρούσματα ομοφοβικού χαρακτήρα στην Ουγγαρία. Την περασμένη Τρίτη, το περιοδικό Figyelo, που πρόσκειται κι αυτό στον Ορμπάν, δημοσίευσε έναν κατάλογο ερευνητών της ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών τους οποίους κατηγορεί ότι εργάζονται πάνω στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων!