Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία του ενός τρίτου των παιδιών που ζουν στη Βρετανία -περίπου 4,5 εκατομμύρια παιδιά- τα οποία κατοικούν σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κρούει έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ενήμερη για το πρόβλημα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να την παραπέμψει μαζί με πέντε ακόμη χώρες – μέλη της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ωστόσο κατά την UNICEF τα μέτρα που έχει λάβει το Λονδίνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι επαρκή. Απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων ώστε να μειωθεί η ρύπανση στις περιοχές, που έχουν μεγάλο πρόβλημα.

Οπως υπογραμμίζεται στην έκθεση με βάση «τα σχέδια της κυβέρνησης για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περίπου το 71% των πόλεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανόν να παραμείνουν για ακόμη 12 χρόνια».

Μια ξεχωριστή έκθεση της μκο Global Action Plan, που επίσης δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι κατά 30% περισσότερο εκτεθειμένα σε σχέση με τους ενήλικες σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης προερχόμενα από οχήματα σε πολυσύχναστους δρόμους και αυτό οφείλεται στο χαμηλότερο ύψος τους.

Ο βρεττανός υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι η έκθεση της Global Action Plan είναι ανησυχητική και δείχνει για ποιόν λόγο η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει αυστηρά μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «το νέο μας σχέδιο, η Στρατηγική Καθαρού Αέρα, ορίζει με ποιόν τρόπο θα είμαστε η πρώτη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που θα μειώσει την ρύπανση του αέρα ώστε να είναι σύμφωνη με τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και έχουμε επενδύσει 3,6 δισ λίρες (4,6 δισ δολάρια) για να μειώσουμε τις εκπομπές των βλαβερών αερίων».