Η Ουρουγουάη «σφράγισε» το εισιτήριο για τη φάση των 16 του Μουντιάλ μετά τη χθεσινή νίκη της επί της Σαουδικής Αραβίας με 1-0. Η Σελέστε διπλασίασε τις νίκες της στον όμιλο και συνεχίζει με τη διοργανώτρια Ρωσία στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ Σ. Αραβία και Αίγυπτος μένουν εκτός.

Ο Λουίς Σουάρες είναι ο παίκτης που έγραψε ιστορία για τους Λατινοαμερικανούς, καθώς σημείωσε το γκολ που χάρισε τη νίκη-πρόκριση στην εθνική του ομάδα. Ο ηγέτης της Ουρουγουάης σκόραρε στο 23′ και θα πρέπει να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον σαουδάραβα γκολκίπερ. Ο Αλοβάις έκανε μεγάλο λάθος και ένας σκόρερ με τις ικανότητες του Σουάρες δεν αφήνει τέτοιες ευκαιρίες να περάσουν ανεκμετάλλευτες. Ο ουρουγουανός στράικερ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τη Σελέστε στη φάση των 16 της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Οσο για θέαμα; Αυτό είναι μια «πονεμένη» ιστορία στο χθεσινό παιχνίδι καθώς αν η μπάλα μπορούσε να… μιλήσει, θα διαμαρτυρόταν για την «απαράδεκτη» συμπεριφορά των δύο ομάδων. Η ουσία πάντως για την Ουρουγουάη είναι ότι πέτυχε τον στόχο της και θα συνεχίσει στη διοργάνωση. Και το βασικό ζητούμενο για τους Λατινοαμερικανούς ήταν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από τη στιγμή που τα κατάφεραν, έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, έστω και αν η απόδοσή τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

Ας επιστρέψουμε όμως στον Λουίς Σουάρες, καθώς ο λατινοαμερικανός επιθετικός έγραψε ιστορία στο χθεσινό ματς. Φόρεσε για 100ή φορά τη φανέλα της Ουρουγουάης, πέτυχε το 52ο γκολ με την εθνική του ομάδα και παράλληλα έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της χώρας του που σκοράρει σε τρία παγκόσμια κύπελλα. Ο Σουάρες είχε πετύχει τρία γκολ στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010 και δύο πριν από τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία.

Η Ουρουγουάη πέτυχε τον βασικό της στόχο, μετά την επικράτηση επί της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η εμφάνιση των Λατινοαμερικανών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πειστική. Η Ουρουγουάη κινήθηκε και πάλι σε «ρηχά νερά» και σίγουρα θα πρέπει να βρει «απαντήσεις» σε πολλά θέματα εν όψει της συνέχειας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Σουάρες κατάφερε να συνδυάσει μια ιστορική εμφάνιση με καθοριστικό γκολ για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Προπονητής για Οσκαρ

Ενα στοιχείο που επίσης χρήζει ιδιαίτερης μνείας μετά την πρόκριση της Ουρουγουάης στους 16 του Μουντιάλ αφορά τον προπονητή της Σελέστε, Οσκαρ Ταμπάρες. Ο 71χρονος τεχνικός έχει πετύχει ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ, καθώς έχει οδηγήσει την Ουρουγουάη για τέταρτη φορά στη φάση των 16 του Μουντιάλ. Ο Ταμπάρες ήταν στον πάγκο των Λατινοαμερικανών στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, το 2010 στη Νότια Αφρική αλλά και το 2014 στη Βραζιλία. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, που φανερώνει και για ποιον λόγο η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουρουγουάης εμπιστεύεται τον Ταμπάρες.

Ουρουγουάη – Ρωσία για την πρωτιά

Οπως αναφέραμε και στον πρόλογο, Ουρουγουάη και Ρωσία είναι οι δύο ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, έχοντας έξι βαθμούς. Αυτό όμως που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει είναι ποια από τις δύο θα κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι το παιχνίδι Ουρουγουάης – Ρωσίας είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό, καθώς το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα θα κρίνει την πρωτιά του ομίλου.