Απορρίφθηκε χθες από τις φυλακές της Αδριανούπολης το τέταρτο κατά σειράν αίτημα αποφυλάκισης των Δημήτρη Κούκλατζη και Αγγελου Μητρετώδη. Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται εδώ και 112 ημέρες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές φαίνεται να σκληραίνουν τη στάση τους, εξυφαίνοντας ένα βαρύτερο κατηγορητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή ακρόαση για το αίτημα αποφυλάκισης, ο τούρκος εισαγγελέας έκανε λόγο για ενδεχόμενο δόλο των δύο Ελλήνων, υποστηρίζοντας πως η είσοδός τους σε τουρκικό έδαφος είναι ύποπτη καθώς, ως επαγγελματίες στρατιωτικοί, θα έπρεπε να έχουν στοιχειώδη αίσθηση προσανατολισμού.

Η τακτική που ακολουθεί η Αγκυρα αλλά και οι δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος δείχνουν ότι η Τουρκία επιμένει να θέτει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν στην Ελλάδα -και μένει να αποδειχθεί εάν η τακτική αυτή θα συνεχισθεί και μετά τις τουρκικές κάλπες της προσεχούς Κυριακής.

Η Αθήνα πάντως προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο προκειμένου να επιτύχει την αποφυλάκιση των δύο αξιωματικών. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης είχε ανακοινώσει ότι εντός των επομένων ημερών πρόκειται να προωθηθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι δύο έλληνες στρατιωτικοί μετατίθενται στην Τουρκία. Στόχος είναι να αποκτήσουν σταθερή κατοικία εκεί προκειμένου στη συνέχεια το τουρκικό δικαστήριο να αποφασίσει την άρση της κράτησής τους.