Ο Ιβάν Ντούκε, ο συντηρητικός πολιτικός που εξελέγη την Κυριακή νέος πρόεδρος της Κολομβίας, ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να κάνει «διορθώσεις» στην ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και της πρώην οργάνωσης των ανταρτών FARC το 2016. Υποσχέθηκε πάντως να μην «τη σκίσει σε κομματάκια».

Ο 41χρονος Ντούκε κέρδισε στις προχθεσινές εκλογές συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων έναντι του αριστερού αντιπάλου του Γκουστάβο Πέτρο που έφτασε το 41,8%. «Η ειρήνη στην Κολομβία είναι αυτό που ποθούμε όλοι» δήλωσε ο Ντούκε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2016. Πρόσθεσε όμως ότι «θα κάνουμε διορθώσεις» στο κείμενο ώστε να αποκατασταθούν «η αλήθεια, η δικαιοσύνη και να υπάρξουν επανορθώσεις» για τα θύματα της ένοπλης σύρραξης στην Κολομβία, που διαρκεί περισσότερο από μισόν αιώνα, με τα θύματα να ξεπερνούν τα 220.000 άτομα και τους εκτοπισμένους να ανέρχονται σε εκατομμύρια.

Ως νικητής στις πρώτες προεδρικές εκλογές που έγιναν στην Κολομβία μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2016, ο γερουσιαστής έκανε και συμφιλιωτικές δηλώσεις, καλώντας τα 50 εκατομμύρια πολίτες να ενωθούν υπό την ηγεσία του έπειτα από μια ιδιαίτερα διχαστική προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ντούκε, με μικρή εμπειρία στην πολιτική, επιλέχθηκε προσωπικά από τον πρώην πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε ως ο υποψήφιος του κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου. Αντιπρόεδρός του θα είναι η Μάρτα Λουσία Ραμίρες, 63 ετών. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει το αξίωμα. Πολλοί από τους επικριτές του Ντούκε τον αποκαλούν «Ουριμπίτο», δηλαδή «μικρό Ουρίμπε», και θεωρούν πως ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος (2002-2010) θα κινεί τα νήματα στην πραγματικότητα, αφού ο προστατευόμενός του εγκαθίσταται στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Ουρίμπε πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση εναντίον της συμφωνίας ειρήνης, η οποία απορρίφθηκε με οριακή διαφορά στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2016. Τότε, ο κεντροδεξιός Σάντος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κάποιες τροποποιήσεις της συμφωνίας, η οποία τελικά εγκρίθηκε από το Κογκρέσο χωρίς νέο δημοψήφισμα. Τώρα, οι προσπάθειες του Ιβάν Ντούκε να αναθεωρήσει την ιστορική συμφωνία ειρήνης αναμένεται να συναντήσουν αντίσταση τόσο από μέλη του Κογκρέσου όσο και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βενεζουέλας.

Ο πρώην αντάρτης Γκουστάβο Πέτρο αναγνώρισε πως έχασε τις εκλογές αλλά τόνισε πως δεν θεωρεί ότι υπέστη «ήττα» λόγω του μεγάλου αριθμού ψήφων που συγκέντρωσε. Υποστήριξε ότι έχασε εξαιτίας των «ψεμάτων» της Δεξιάς ότι εάν κέρδιζε θα έκλεινε τις εκκλησίες και θα μετέτρεπε την Κολομβία σε νέα Βενεζουέλα, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε στην αντιπολίτευση διότι απορρίπτουμε τα εμπόδια για την ειρήνη στην Κολομβία».

Ο Πέτρο έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος υποψήφιος της κολομβιανής Αριστεράς που κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο και έφθασε τόσο κοντά στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Επί δεκαετίες η πολυδιασπασμένη Αριστερά της Κολομβίας δεν είχε κατορθώσει να παρουσιάσει έναν ισχυρό υποψήφιο, όμως η συμφωνία του 2016 φαίνεται ότι επηρέασε σημαντικά τους ψηφοφόρους στα θέματα της ασφάλειας, που πλέον έχει βελτιωθεί.

Ο Ντούκε θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όταν αναλάβει την εξουσία τον Αύγουστο. Η οικονομία παραμένει αδύναμη, συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά εγκαταστάθηκαν στις περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες του FARC και περισσότερο από μισό εκατομμύριο βενεζουελάνοι πρόσφυγες έχουν μπει στην Κολομβία, αναζητώντας δουλειές και τρόφιμα. Ο ηγέτης του FARC Ροντρίγκο Λοντόνο συνεχάρη τον Ντουκέ στο Twitter, λέγοντας ότι σέβεται την απόφαση των Κολομβιανών.