Οι εκπλήξεις είναι μέσα στο πρόγραμμα σε κάθε Μουντιάλ. Το έχουμε δει και στη φετινή διοργάνωση με την Αργεντινή και τη Γερμανία. Την πάτησε το βράδυ της Κυριακής και η Βραζιλία. Τα αουτσάιντερ έχουν κάνει την δουλειά τους και με το παραπάνω, αλλά στην περίπτωση του Βελγίου ήταν μάλλον αδύνατον να γίνει το μπαμ. Ο Παναμάς έκανε φιλότιμη προσπάθεια και μπράβο του, αλλά η παρέα του Λουκάκου κατάφερε να πάρει τη νίκη και μάλιστα εύκολα με 3-0. Οι Βέλγοι έδειξαν με το καλημέρα πως είναι ομάδα που πρέπει να την προσέξουν όλοι, ακόμα και σε ό,τι αφορά την κατάκτηση του τροπαίου. Και δεν χωρά αμφιβολία πως η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είναι σε θέση να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα αν η μεσοεπιθετική τετράδα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας είναι στα πάνω της. Ποιο είναι λοιπόν το «καρέ» που έκανε τη διαφορά για τους Βέλγους στη χθεσινή αναμέτρηση; Μέρτενς, Αζάρ, Ντε Μπρόινε και φυσικά ο Λουκάκου. Μια τετράδα – δυναμίτης που παρουσίασε ωραία πράγματα στο χορτάρι ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο ο Παναμάς κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του.

Κι ενώ πολλοί σκέφτονταν το ενδεχόμενο γκέλας και των Βέλγων, εμφανίστηκε o Μέρτενς. Ο διεθνής άσος της Νάπολι… σήκωσε στο πόδι τους συμπατριώτες του πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό γκολ στο 47′. Και ήταν αυτό που έψαχνε το Βέλγιο για να ξεκλειδώσει την αμυντική γραμμή του Παναμά. Ο Μέρτενς «ζήλεψε» τον Κουτίνιο και θέλησε να «κοπιάρει» τον Βραζιλιάνο, στέλνοντας με εξαιρετικό σουτ την μπάλα στα δίχτυα του Πενέδο. Κάπου εκεί τελείωσαν όλα. Αυτό το γκολ διαμόρφωσε νέο σκηνικό στο ματς και στο κάδρο μπήκαν και ο Αζάρ και ο Ντε Μπρόινε αλλά κυρίως ο Λουκάκου.

Σε μια διοργάνωση λοιπόν που έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τις επιδόσεις των σέντερ φορ, ο Λουκάκου φρόντισε να δείξει πως ο Ντιέγκο Κόστα της Ισπανίας δεν είναι μόνος του. Ο στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε αυτό που πρέπει να κάνει ένας φορ με το συγκεκριμένο όνομα. Πέτυχε δύο γκολ (69′ και 75′), καθάρισε το παιχνίδι και μάλιστα βάζει πλώρη και για προσωπική διάκριση, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τον επιθετικό του Βελγίου να κατακτά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Μουντιάλ.

Ενθαρρυντικό μήνυμα

Ο Λουκάκου έδειξε πως είναι σε καλή κατάσταση κι αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τους Βέλγους και τις φιλοδοξίες τους ενόψει της συνέχειας. Και από τη στιγμή που η ομάδα του Μαρτίνεθ κατάφερε να πάρει τους τρεις πόντους στην πρεμιέρα της, όλα φαντάζουν πολύ πιο εύκολα για την πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης.

Ο Παναμάς έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και άντεξε για 45 λεπτά. Από την στιγμή όμως που το Βέλγιο βρήκε τρόπο να προηγηθεί τελείωσαν όλα. Θα ήταν μάλλον υπερβολικό αν περίμενε κάποιος ότι ο Παναμάς θα μπορούσε να «επιστρέψει» στο μετά το εντυπωσιακό γκολ του Μέρτενς στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.

Η ουσία για τους Βέλγους είναι πως κατάφεραν να πάρουν τους τρεις βαθμούς. Ηταν επίσης μεγάλη υπόθεση για την ψυχολογία του Λουκάκου ότι μπόρεσε να πετύχει δύο γκολ. Ολα δούλεψαν ρολόι για το Βέλγιο στο δεύτερο ημίχρονο και η ομάδα του Μαρτίνεθ κατάφερε ν’ ανοίξει «διώρυγα» πρόκρισης στην επόμενη φάση του Μουντιάλ.