Σεισμό προκάλεσε στην Πόλη του Μεξικού το γκολ του Ιρβινγκ Λοσάνο με το οποίο οι Τρι νίκησαν την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία με 1-0. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της χώρας (SIMMSA) κατέγραψε μικρή σεισμική δραστηριότητα τη στιγμή των πανηγυρισμών στην πρωτεύουσα του Μεξικού, η οποία χαρακτηρίστηκε «τεχνητή». «Πιθανόν από τα έντονα χοροπηδητά στο γκολ του Μεξικού. Τουλάχιστον δύο αισθητήρες μέσα στην πόλη ανίχνευσαν τον σεισμό». Η πρώτη νίκη του Μεξικού επί της Μάνσαφτ σε Παγκόσμιο Κύπελλο βάζει σε μπελάδες τους Γερμανούς, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιοι, ενώ αναδεικνύει τα πολλά εσωτερικά τους προβλήματα.

«Το Μεξικό άξιζε τη νίκη», παραδέχθηκε ο Χούμελς, παρατηρώντας ότι αυτός και ο Μπόατενγκ έμειναν πολλές φορές εκτεθειμένοι, αποδεικνύοντας πως η ομάδα δεν έμαθε τίποτα από την πρόσφατη ήττα της από την Αυστρία. «Αν συνεχίσουμε έτσι, θα ανησυχήσω. Ελπίζω όμως ότι τελικά θα βελτιωθούμε».

Ο Τόνι Κρόος, από τους ελάχιστους διακριθέντες της Γερμανίας, νιώθει ήδη την πίεση της ήττας. «Είμαστε υπό πίεση. Πρέπει να πάρουμε έξι βαθμούς στα επόμενα δύο παιχνίδια. Δεν παίξαμε καλά. Είχαμε τις ευκαιρίες μας αλλά δεν σκοράραμε». Ο προπονητής των Γερμανών Γιόαχιμ Λεβ προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του. «Δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε επειδή χάσαμε ένα ματς», είπε αρχικά. Τα όσα υπογράμμισε στη συνέχεια ωστόσο δεν συνάδουν με τα πρώτα του λόγια: «Δεν καλύψαμε τους κενούς χώρους, δεν παίξαμε το σύνηθες επιθετικό ποδόσφαιρο, χάσαμε πολύ εύκολα την κατοχή της μπάλας, κι έτσι έπρεπε να καλύπτουμε πολλούς χώρους. Πολύ απλά πρέπει να επικεντρωθούμε στα δυνατά μας σημεία». Το μυστικό του Μεξικού, σύμφωνα με τον προπονητή του Χουάν Κάρλος Οσόριο, ήταν η απουσία φόβου για την ήττα.

«Το μότο μας ήταν παίξτε με αγάπη για τη νίκη και όχι με τον φόβο της ήττας. Ημασταν πολύ θαρραλέοι». Από τον Νοέμβριο το Μεξικό είχε ξεκινήσει την προετοιμασία του για το Μουντιάλ στηριζόμενο σε τέσσερις πυλώνες. Ο ένας απ’ αυτούς ήταν η ψυχολογία.

«Πάντοτε λέω στους παίκτες ότι όλο το βάρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους μου. Αυτοί δεν πρέπει να ανησυχούν για τίποτα. Ακόμα κι αν χάνουμε δεν φταίνε οι παίκτες. Πρέπει να στηρίζονται σε μένα, στις αποφάσεις μου».

Ο Οσόριο αποκάλυψε ακόμα πως το πλάνο τακτικής το εξέλιξε τους τελευταίους έξι μήνες.

«Πάντοτε είχαμε δύο γρήγορους παίκτες στα άκρα. Ο Λοσάνο είναι ο πιο γρήγορος παίκτης μας. Εχουμε μια νεανική ομάδα. Αυτό είναι το μέλλον του μεξικάνικου ποδοσφαίρου. Αυτή τη νίκη την αφιερώνω στους φιλάθλους μας, που μας βοήθησαν πάρα πολύ στη Μόσχα. Πιστεύω ότι ο αριθμός των φιλάθλων μας θα αυξηθεί περαιτέρω».