Σωρεία αντιδράσεων στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα ειδησεογραφικά δίκτυα προκάλεσε η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ήθελε οι άνθρωποι «να στέκονται προσοχή» ενώπιόν του, όπως κάνουν οι Βορειοκορεάτες για τον ηγέτη τους, τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το σχόλιο έρχεται να προστεθεί σ’ άλλα που έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο αμερικανός πρόεδρος για τους «ισχυρούς ηγέτες», δίνοντας αφορμή στους επικριτές του να υποστηρίξουν ότι θαυμάζει τους απολυταρχικούς ηγέτες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν θα προσκαλέσει τον Κιμ στον Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν. «Είναι ο επικεφαλής μιας χώρας» είπε. «Μιλάει και οι άνθρωποί του στέκονται προσοχή. Θέλω και οι δικοί μου να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε, υπονοώντας τους συνεργάτες του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

«Δεν καταλαβαίνετε τον σαρκασμό»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται ότι διέταξε τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του και την εκτέλεση του θείου του, το 2013. Τα Ηνωμένα Εθνη καταγγέλλουν επίσης τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη χρήση της λιμοκτονίας ως εργαλείου για την πολιτική συμμόρφωση.

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι εννοούσε μ’ αυτό το σχόλιο. «Αστειεύομαι. Δεν καταλαβαίνετε τον σαρκασμό», απάντησε.

Το αστείο αυτό θύμισε ένα άλλο που έκανε τον Μάρτιο σε δείπνο με δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όταν σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον χρονικοί περιορισμοί για τη θητεία του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. «Σκέφθηκα, ισόβιος πρόεδρος. Καλό ακούγεται. Ισως πρέπει να το δοκιμάσουμε» είχε δηλώσει τότε.

Διαμαρτυρόμενος για τις αντιδράσεις που προκάλεσε με τη δήλωση, είχε πει και πάλι ότι «αστειευόταν».

Σε συγκέντρωση τον Φεβρουάριο, χαρακτήρισε προδότες τους Δημοκρατικούς επειδή δεν χειροκροτούσαν όταν εκφώνησε την ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς αργότερα είπε ότι ο Τραμπ δεν το εννοούσε. «Ο πρόεδρος σαφώς αστειευόταν μ’ αυτά τα σχόλια», τόνισε.