Με το βλέμμα, όπως φαίνεται, στραμμένο στην προσεχή Κυριακή, όταν με βάση τα όσα παρασκηνιακώς διακινούνται αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες η υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του Ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), κινούνται πλέον η Αθήνα και τα Σκόπια. Παρά τη συζήτηση με αφορμή την πρόταση μομφής, την οποία κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης, και τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η σκοπιανή πλευρά εμφανίζεται απόλυτα έτοιμη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στα βήματα που απαιτούνται για την κύρωση από το Κοινοβούλιο. Σε ελληνικούς και ξένους διπλωματικούς κύκλους των Αθηνών διεξάγεται τις τελευταίες ώρες μεγάλη «ζύμωση» για τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου. Ενα συμπέρασμα στο οποίο αρκετοί εμφανίζονται να καταλήγουν είναι ότι η συμφωνία, αν και δεν είναι τέλεια, οδηγεί σε έναν λογικό συμβιβασμό. Ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τυγχάνει πολύ θετικής αποδοχής. Χθες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι πρόκειται για «ιστορικό βήμα», ενώ πρόσθεσε ότι «τα πολιτικά μηνύματα της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ είναι ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας».

Οι απόλυτα διαφορετικές θέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ ξεπερνούν, όπως φαίνεται, τα σύνορα της ΠΓΔΜ. Χθες, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αποφάσισε να ματαιώσει την προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή συνάντηση με τον Ιβανόφ, ο οποίος βρισκόταν για επίσκεψη στη χώρα από την Πέμπτη. Η κίνηση είναι μάλλον ασυνήθιστη, αλλά, όπως φαίνεται, ο Ιβανόφ έχει προκαλέσει σοβαρή ενόχληση σε πολλές από τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, η ξεκάθαρη θέση του Βερολίνου υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ έχει μεταφερθεί ρητά προς πάσα κατεύθυνση και οι ενδιαφερόμενοι έχουν… λάβει τα σχετικά μηνύματα.

Υπουργικό συμβούλιο. Χθες το απόγευμα επρόκειτο να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση στο σκοπιανό υπουργικό συμβούλιο, με σκοπό να υιοθετηθεί επισήμως από αυτό το σχέδιο συμφωνίας. Η συνάντηση ορίστηκε για το απόγευμα ώστε να έχει προλάβει να επιστρέψει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος βρισκόταν στο Βερολίνο για επίσκεψη εργασίας και συναντήθηκε με τον γερμανό ομόλογό του Χέικο Μάας. Ο τελευταίος συνεχάρη τον Ντιμιτρόφ για την επίτευξη συμβιβασμού με την Ελλάδα στο Ονοματολογικό, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «τεράστια ευκαιρία προκειμένου να ανοίξουν νέες θύρες για την Ευρώπη». Χθες, εξάλλου, κυκλοφόρησε και non paper από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Αν και λιγότερο αναλυτικό από το αντίστοιχο ελληνικό, στο έγγραφο αναγνωρίζεται ότι «δεν πρόκειται για μια ιδανική συμφωνία, αλλά με δεδομένη την κληρονομιά, τις συνθήκες και την εσώτερη φύση της ίδιας της λέξης «συμβιβασμός» οι δύο πλευρές αναφέρονται σε αυτήν ως μια συμφωνία προσανατολισμένη στη λύση, που κοιτά προς το μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή προστατεύει τα βασικά σημεία ανησυχίας κάθε πλευράς».

Δημοψήφισμα. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η σκοπιανή πλευρά προσανατολίζεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Αποσαφηνίζεται επίσης ότι εφόσον δεν ολοκληρωθούν όλα τα βήματα που προβλέπονται από την υπογραφή της συμφωνίας ώς και τα τέλη του 2018, τότε η συμφωνία δεν θα δεσμεύει κανένα από τα δύο μέρη που την έχουν υπογράψει.