Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε τη χώρα του και την Ανγκελα Μέρκελ να σταματήσει να δείχνει τσιγκουνιά στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, σε μια πολύ έντονη κριτική προς την δημοσιονομική λιτότητα της καγκελαρίου. «Η εξοικονόμηση αποτελεί αρετή αλλά η απληστία και η τσιγκουνιά απειλούν όσα θέλουμε να επιτύχουμε και να οικοδομήσουμε, δηλαδή την ενότητα και την ισχύ της Ευρώπης», δήλωσε ο Χάικο Μάας σε ομιλία του στο Βερολίνο. «Αυτό αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση που αξίζει κάθε σεντ, επειδή όλοι θα επωφεληθούμε στο τέλος».

Το υπονοούμενο απευθυνόταν άμεσα στην Μέρκελ που δεν δείχνει πρόθυμη να χαλαρώσει την λιτότητα ώστε να γίνουν επενδύσεις στην Ευρώπη, παρά το τεράστιο πλεόνασμα της Γερμανίας τόσο στο εμπορικό ισοζύγιο όσο και στον προϋπολογισμό και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Απηχώντας τις απόψεις του Μακρόν, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός τόνισε πως «πρέπει να πάμε πιο μακριά εάν επιθυμούμε μια ισχυρή, ευημερούσα Ευρώπη χωρίς πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών, μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας. Είμαι βαθιά πεπεισμένος γι’ αυτό. Χρειάζεται να επιδείξουμε μεγαλύτερο κουράγιο. Και αυτό περιλαμβάνει το κουράγιο να πετάξουμε τους δογματισμούς μας επειδή αυτό εξυπηρετεί το ευρύτερο καλό». Οι δηλώσεις του Χάικο Μάας έγιναν σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, δύο εβδομάδες πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να ενστερνίζεται τις προτάσεις του Μακρόν για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε τομείς όπως η οικονομία, τα δημοσιονομικά και η ασφάλεια, προτάσεις που η Μέρκελ σχολίασε πρόσφατα θετικά αλλά με κάποιες επιφυλάξεις. «Ολα αυτά μπορεί να επιτευχθούν μόνο με μια στενή συμμαχία με τη Γαλλία», πρόσθεσε. «Στις ιδιαίτερα φιλόδοξες προτάσεις του προέδρου Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο ένα μεγάλο ναι», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Σχολίασε μάλιστα ότι αυτή η φιλόδοξη μεταρρύθμιση είναι ακόμα πιο απαραίτητη μετά την εγκατάσταση στο Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ. «Η Ευρώπη χρειάζεται να βρει μια νέα ισορροπία στη σχέση της με τις ΗΠΑ. Να δρα ως συνειδητό αντίβαρο όταν οι ΗΠΑ παραβιάζουν κόκκινες γραμμές».

Το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ ισχυρίζεται ότι στηρίζει τη δημοσιονομική λιτότητα επειδή χρειάζεται να μπουν στην άκρη κεφάλαια για τον γοργά αυξανόμενο γηραιό πληθυσμό. Ομως οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάας συμφωνούν περισσότερο με τις προτάσεις του γάλλου προέδρου. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Γερμανία δεν πρέπει να είναι «κάποιος που συνεχώς κάνει κήρυγμα και λέει στα άλλα κράτη-μέλη τι πρέπει να κάνουν αλλά εκείνος που ενθαρρύνει άλλους να κινήσουν αποφασιστικά την Ευρώπη προς τα εμπρός».

Αξιωματούχοι από τη Γαλλία και τη Γερμανία θα έχουν συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου προκειμένου να συντονίσουν τις θέσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση την επόμενη χρονιά. Η σύνοδος αυτή θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία πριν τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2019, ώστε να συμφωνηθούν απτά σχέδια και να δουν οι αγωνιούντες ευρωπαίοι ψηφοφόροι ότι υπάρχει η διάθεση και η ικανότητα να υλοποιήσουν οι ηγέτες τις υποσχέσεις τους.