Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού (ΜΚΙΕ) θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του χωρίς να υποχρεωθεί προς το παρόν να εκκενώσει το χώρο έως την 21η Ιουνίου, όπως αξίωνε με τελεσίγραφο η Ελληνικό ΑΕ.

Η θετική αυτή εξέλιξη «προέκυψε μετά από ένα πρωτοφανές κίνημα συμπαράστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ένας εκ των ιδρυτών του κέντρου. Μάλιστα υπογράμμισε ότι στις Βρυξέλλες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μπροστά στο ελληνικό προξενείο ως κίνηση συμπαράστασης στο ΜΚΙΕ ενώ και στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου υπήρξαν φωνές αλληλεγγύης κυρίως από την ευρωβουλευτή, πρώην συμπρόεδρο των Πρασίνων κυρία Ρεμπέκα Χάρμς.

Ας σημειωθεί ότι με τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή συναντήθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου προκειμένου να την ενημερώσουν για τη θετική εξέλιξη που πήρε το όλο θέμα μετά από μεσολάβηση και πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της μετεγκατάστασης του ΜΚΙΕ από τον χώρο του Ελληνικού όπου στεγάζεται από το 2012.

Ας σημειωθεί ότι η εκκένωση των κτιρίων από το ΜΚΙΕ στον χώρο του Ελληνικού είχε χαρακτηρισθεί ως υποχρέωση της κυβέρνησης για τις εκκρεμείς δράσεις της συμφωνίας με τους δανειστές, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες ανάπλασης. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συμφωνήθηκε το ΜΚΙΕ να παραμείνει προς το παρόν στον χώρο της λειτουργίας του. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα, όπως είπε ο κ. Βήχας, υπήρξε σχετική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη στη Βουλή, ενώ στον ίδιο έδωσαν διαβεβαιώσεις για τη συνέχεια της λειτουργίας του ιατρείου ό πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αλλά και η εκπρόσωπος της εταιρίας του Ελληνικού.

Όπως έγινε γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση διερευνά όλες τις δυνατότητες για τη μετεγκατάσταση του ΜΚΙΕ το συντομότερο δυνατόν σε κατάλληλο χώρο, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητες του. Όλες οι εναλλακτικές θα συζητηθούν με τη διοίκηση του ΜΚΙΕ προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση, ώστε να μην διαταραχθεί η παροχή των υπηρεσιών.

Όπως τονίσθηκε στην συνέντευξη Τύπου του ΜΚΙΕ οι επισκέψεις ανέργων απόρων ανασφάλιστων πολιτών στο ιατρείο ξεπερνούν τις 64.150, ενώ οι ωφελούμενοι του ιατρείου, τα φυσικά πρόσωπα υπολογίζονται στα 7.266 άτομα.

Ένα από αυτούς είναι και ο Γρηγόρης Μάρκος, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι μετά την κρίση το 2012 πηγαίνει ανελλιπώς στο ΜΚΙΕ για τα φάρμακα του, καθώς δεν έχει άλλη δυνατότητα να τα προμηθευτεί.

Στο ιατρείο λειτουργούν περισσότερες από 14 ειδικότητες. Ανάμεσά τους ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ενώ παρέχονται υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας που απαιτεί συντονισμό πολλών ειδικοτήτων.

Τέλος, στη συνέντευξη τονίστηκε, ότι το ΜΚΙΕ έχει δραστηριοποιηθεί μεταξύ άλλων και σε έκτακτες περιπτώσεις όπως παροχή φαρμάκων και υλικών στους πρόσφυγες που διέμεναν στο Ελληνικό. Ακόμη, φάρμακα στάλθηκαν σε όλα τα hot spot της χώρας, στη δράση για την Γάζα, στις πλημμύρες της Μάνδρας ενώ πραγματοποιήθηκαν 4 εξορμήσεις ιατρικών κλιμακίων σε νησιώτικες περιοχές για προληπτική εξέταση των κατοίκων.