Οι γαλάζιες υπογραφές έχουν ήδη μαζευτεί από χθες. Τα ονόματα σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ βρίσκονται κάτω από το κείμενο της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Αυτό που μένει είναι η κατάθεσή της. Η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να χρησιμοποιήσει το έσχατο κοινοβουλευτικό της όπλο προκειμένου να εμποδίσει μια κατά την ανάλυσή της κακή συμφωνία με τα Σκόπια, η οποία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και σκληρές ανακοινώσεις από τις απανταχού παμμακεδονικές οργανώσεις.

Η επίσημη εκδοχή για αυτή την κίνηση είναι πως «ο Πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη Βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών πριν δεσμεύσει τη χώρα με μια επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία». Η ανεπίσημη; Οπως την περιγράφει έμπειρος κοινοβουλευτικός του κόμματος, «φωτίζουμε λίγο καλύτερα την κωλοτούμπα του Πάνου Καμμένου. Βοηθάμε, δηλαδή, τους πολίτες να συγκρίνουν τι έλεγε προεκλογικά το 2015 και τι λέει τώρα».

Με άλλα λόγια, οι νεοδημοκράτες δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία πως ο Ανεξάρτητος Ελληνας θα στηρίξει την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής, οπότε έτσι θα καταστήσουν σαφές στο εκλογικό σώμα πως στην ουσία στηρίζει και το αποτέλεσμα της τσιπρικής διαπραγμάτευσης, τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία, παρά τις μακεδονομαχικές του κορόνες.

Πηγές της ΝΔ, βέβαια, διευκρίνιζαν ότι η κατάθεση της πρότασης μομφής δεν πρόκειται να γίνει πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Εύλογο, αυτό θα διέκοπτε τη συζήτηση που κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή και θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους. Εξάλλου, όπως λένε, «για τη ΝΔ η ελάφρυνση του χρέους είναι εθνική υπόθεση». Και προφανώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπολόγισαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, δίνοντας την επικοινωνιακή ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να τους κατηγορήσει ότι υπονομεύουν την έξοδο από τα Μνημόνια.

Πυρά από Σαμαρά. Η βαθύτερη γαλάζια προσδοκία, να γίνει ευδιάκριτη η καμμενική αντίφαση, δεν αλλάζει βέβαια την εκτίμηση που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος ότι η συμφωνία που φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι καλή. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη χαρακτήρισε με δήλωση του ως «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό». Και υποστήριξε πως δίνοντας εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα, η κυβέρνηση φαλκίδευσε «την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς», δημιούργησε «πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον» και υπονόμευσε «τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Από τα σαμαρικά πυρά δεν ξέφυγε ούτε ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα» δήλωσε «δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου». Το εν λόγω σχόλιο αποτυπώνει ως ένα βαθμό –λένε όσοι γνωρίζουν τα γαλάζια παρασκήνια –την άποψη που επικρατεί για τον ΠτΔ σε μεγάλο μέρος του κόμματος με το οποίο μπήκε στην πολιτική μετά τα όσα εκείνος είπε, όταν υποδέχθηκε προχθές τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απογοήτευση. Ακόμη, πάντως, και αυτοί που δεν ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι έχουν πολλές φορές εκφραστεί δημοσίως για την ανάγκη μιας λύσης στο ονοματολογικό επισημαίνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι. Οπως το θέτει ελαφρώς ειρωνικά άνθρωπος που έχει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα «αν ήταν να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα, θα είχαμε φέρει συμφωνία πολλά χρόνια νωρίτερα». Μέχρι, δηλαδή, και η μετριοπαθής φιλελεύθερη φυλή της ΝΔ θεωρεί ότι «παρά την πολύ καλή βάση που είχε δημιουργηθεί στο Βουκουρέστι και το εξαιρετικό momentum διεθνώς, η συμφωνία είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών». Παρεμπιπτόντως, συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή επιμένουν ότι αυτή είναι και η δική του προσέγγιση στο θέμα. Και συμπληρώνουν με νόημα πως «η υπογραφή του υπάρχει στην πρόταση μομφής».