«Ιερό καθήκον για μας, αποτελεί η διαφύλαξη της εθνικής περιουσίας, που κληρονομήσαμε από εσάς και για τούτο είμαστε δέσμιοι αυτής της ιερής υποχρέωσης», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής "Αμυνας Πάνος Καμμένος, τους εν ζωή βετεράνους πολεμιστές του Β Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο, στην τελετή βράβευσης τους από το υπουργείο.

Ανάμεσά τους και ο γνωστός Ζάχος Χατζηφωτίου ο οποίος οδεύει προς το 95ο έτος της ηλικίας του. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στην Ορεινή Ταξιαρχία του Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε. Στα Δεκεμβριανά η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος

«Ως Υπουργός Εθνικής "Αμυνας, συνέχισε ο Π. Καμμένος,  θέλω να ζητήσω συγγνώμη, σε εσάς που είστε παρόντες αλλά και σε εκείνους που «έφυγαν», πριν η πατρίδα κάνει το καθήκον της, για αυτά που παραλείψαμε να κάνουμε για εσάς. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους όλου του έθνους.

Μετά από τις νίκες σας ήρθαν άσχημες στιγμές για την ελληνική ιστορία. Ήρθε η διχόνοια, ο σπαραγμός, η σκιά που πολλές φορές δεν άφησε την πατρίδα να τιμήσει τους ήρωες που πολέμησαν για αυτή. Αυτό συνέβη στο Β" Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό συνέβη και στην Κύπρο.

Προσπαθούμε, αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής "Αμυνας και τα Γενικά Επιτελεία, να απονείμουμε τις οφειλόμενες τιμές σε όσους πολέμησαν, ανεξαρτήτως του τι έγινε την επόμενη ημέρα», συνέχισε.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στο υπουργείο «επεξεργαζόμαστε ήδη τη δημιουργία των δομών των βετεράνων στο Υπουργείο Εθνικής "Αμυνας. Θα λειτουργούν όπως οι δομές των βετεράνων σε όλες τις συμμαχικές χώρες, προκειμένου όχι απλώς να σας αποδίδουμε όλες τις οφειλόμενες τιμές, αλλά να είστε και εκείνοι που με τη σοφία και την εμπειρία σας θα βοηθήσετε και για το σχεδιασμό του αύριο στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε εχθρού».

Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι » και τα σημερινά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας πλήρη συνείδηση της αποστολής τους, στέκουν αταλάντευτοι φρουροί των υπέρτατων όσιων και ιερών του έθνους, δημιουργώντας ένα υψηλό αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους Έλληνες.»

Απευθυνόμενος προς τους βετεράνους του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο υπουργός Εθνικής "Αμυνας επισήμανε ότι η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης τιμών και σεβασμού στο εξωτερικό από συμμάχους και αντιπάλους «χάρη στη δική σας θυσία . Γιατί οι Έλληνες πολεμήσαμε πάντα με τις αρχές, τις ηθικές αξίες και τους κανονισμούς που διέπουν τον πόλεμο. Εμείς ουδέποτε σφαγιάσαμε αμάχους, ουδέποτε παραβήκαμε τις αρχές του πολέμου».