Απόλυτα πεπεισμένος ότι η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ θα περάσει με ευρεία πλειοψηφία εμφανίστηκε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, λέγοντας ότι είναι λύση ταυτόσημη με την εθνική θέση, αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει την πολιτιστική κληρονομιά και την Ιστορία μας. Η συμφωνία κατά τον Πρωθυπουργό είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή και επανέλαβε, όπως και στο διάγγελμά του προχθές, ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν η πλευρά της ΠΓΔΜ κάνει τα αναγκαία βήματα που έχουν συμφωνηθεί (αλλαγή Συντάγματος, απαλοιφή αλυτρωτικών στοιχείων κ.ά.). «Επιδιώξαμε λύση με αμοιβαίο συμβιβασμό… Σημαντική κατάκτηση το Βόρεια Μακεδονία» τόνισε και πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής εάν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση.

«ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ». Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι επέδειξε «πρωτοφανή πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και «στάση πολιτικού τζογαδόρου». Για τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, που λέει «όχι» στη συμφωνία, ανέφερε ότι το Σκοπιανό δεν ήταν θέμα προγραμματικής συνεννόησης με τους ΑΝΕΛ. «Δεν ζητώ να αλλάξει θέση ο Καμμένος… Θα κρατήσει στάση αρχών και δεν θα ψηφίσει» είπε και συμπλήρωσε πως «δεν είναι έμπορος πατριωτισμού και δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς το 1993».

Για τις πληροφορίες ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής, ανέφερε ότι δεν έχει λόγο να μετατρέψει τη διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε δε, ότι και η σημερινή αναμενόμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ενέχει ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης. «Η κυβέρνηση δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου» υπογράμμισε και εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ενώ για τα ενδεχόμενα συλλαλητήρια είπε ότι δεν φοβάται τις αντιδράσεις των πολιτών, αλλά τις σέβεται.