Φωτιά στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μπορεί να προσπαθεί να κρύψει μεγάλες επιβαρύνσεις που έρχονται για πολλούς φορολογουμένους παρουσιάζοντας τα στοιχεία που προέκυψαν από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική.

Αποκαλύπτει ένα ισχυρό φορο-σοκ που θα δεχθούν τον Σεπτέμβριο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων όταν θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι αυξημένα ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τον φόρο που πλήρωσαν το 2017.

Οι νέες τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη σε μεγάλο αριθμό ζωνών στους δήμους του Λεκανοπεδίου, με το 1ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων να κάνει πρωταθλητισμό καταγράφοντας αύξηση που αγγίζει το 75%. Η συγκεκριμένη τιμή ζώνης από 1.750 ευρώ το τετραγωνικό εκτινάχθηκε στα 3.050 ευρώ το τετραγωνικό σημειώνοντας αύξηση 74,29%. Η αύξηση αυτή εκτοξεύει στα ύψη τον ΕΝΦΙΑ και, όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν τα «ΝΕΑ», οι επιβαρύνσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 50%.

Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να μην αυξήσει τις κατώτερες τιμές ζώνης στους περισσότερους δήμους της χώρας, κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε χειρουργικές παρεμβάσεις στην κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα έβλεπαν φέτος να αυξάνεται η επιβάρυνση για το ακίνητό τους.

ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΟΣΕΙΣ. Ωστόσο σε πολλούς δήμους εντοπίζονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, οι οποίες εκτινάσσουν στα ύψη το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να εξοφλήσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στη διάταξη με τις τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και εάν η βεβαίωση του φόρου γίνει τον Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έχει φέρει ανατροπές και δείχνει ότι:

n Στην Καλλιθέα, στη ζώνη Ι1, η τιμή αυξάνεται από 1.000 ευρώ σε 1.550 ευρώ το τετραγωνικό καταγράφοντας άλμα 55%.

n Στον Αλιμο, στη ζώνη Ζ1, η τιμή από 1.450 ευρώ το τετραγωνικό ανεβαίνει στα 1.750 ευρώ (αύξηση 25%).

n Στην Αργυρούπολη, στη ζώνη Ζ, η τιμή αυξάνεται στα 1.350 ευρώ από 1.100 ευρώ το τετραγωνικό, με το ποσοστό της αύξησης να φτάνει το 22,73%.

Οι τιμές σε πολλές ζώνες στη Γλυφάδα, στο Περιστέρι, στην Αγία Παρασκευή, στο Ιλιον, στο Ελληνικό, στα Βριλήσσια αλλά και σε λαϊκές συνοικίες, όπως ο Αγιος Δημήτριος και το Καματερό, έγραψαν αυξήσεις πάνω από 13% που θα φουσκώσουν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. Χθες πάντως η Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα έκανε λόγο για θεαματική συγκράτηση των τιμών του ΕΝΦΙΑ και για θεαματικά τελικά αποτελέσματα που δικαιώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Αποδείχτηκε ότι ούτε και εδώ υπάρχουν δράκοι. Τα στοιχεία για τις επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ διαψεύδουν όσους μιλούσαν για υπέρμετρες αυξήσεις εις βάρος κοινωνικών ομάδων και λαϊκών περιοχών. Για το 97% των φυσικών προσώπων το ποσό είναι μειωμένο, αμετάβλητο ή ελάχιστο και το ίδιο συμβαίνει για το 91% των νομικών προσώπων» υποστήριξε η υφυπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε:

n Για 737.709 φυσικά πρόσωπα (12%) θα υπάρχει μια μικρή αύξηση.

n Για 160.000 φυσικά πρόσωπα η αύξηση θα είναι από 50-200 ευρώ.

n Για 48.961 φυσικά πρόσωπα (0,7%) θα υπάρχει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

Από τους παραπάνω ιδιοκτήτες ακινήτων:

n Οι 737.709 θα δουν φουσκωμένο το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ.

n Οι 100.161 θα πληρώσουν παραπάνω φόρο κατά 50-100 ευρώ.

n Για 91.466 θα υπάρχει αύξηση 100-500 ευρώ.

n Για 17.335 ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπάρχει αύξηση πάνω από 500 ευρώ.