Ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει 151 βουλευτές για να περάσει από το Κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Σκοπιανό, εφόσον κανένα κόμμα δεν θα απόσχει από την κρίσιμη ψηφοφορία. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εσωτερικές απώλειες και εμφανιστεί «μπετόν» στην ψηφοφορία, με 145 βουλευτές, τότε αναζητά άλλους έξι για να μπορέσει να εγκριθεί η συμφωνία με οριακή απόλυτη πλειοψηφία. Εξι βουλευτές έχει Το Ποτάμι. Στην περίπτωση όμως που η συμφωνία φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ – Ποτάμι τότε θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Ηδη χθες υπήρξαν οι πρώτες αναταράξεις όταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κάλεσε τον Σπύρο Δανέλλη να επανεξετάσει τη θετική του στάση απέναντι στο Σκοπιανό, αλλιώς τού έδειξε την έξοδο από το Κίνημα Αλλαγής.

Σε περίπτωση όμως που ο Σταύρος Θεοδωράκης συνταχθεί με την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί σε διαρροές. Τουλάχιστον τρεις βουλευτές του Ποταμιού που ανήκουν στην «ανανεωτική Αριστερά» του Ποταμιού, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός, τάσσονται θετικά επί της αρχής. Υπό προϋποθέσεις με αυτή τη γραμμή θα μπορούσε να συνταχθεί και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ. Ετσι, το Μαξίμου αναζητά άλλους δύο βουλευτές και ευελπιστεί σε διαρροές από τους ΑΝΕΛ. Ηδη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνταχθεί με το «μέτωπο της λογικής».

ΟΙ ΑΝΕΛΙΤΕΣ. Η κυβέρνηση όμως ποντάρει τα μέγιστα και σε όσους ανελίτες κατέχουν υπουργικούς θώκους (Ελενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά). Επίσης, διαθέτει το «μαξιλάρι» των ανεξάρτητων βουλευτών και θα φλερτάρει με τον Γιώργο Κατσιαντώνη, τον Χάρη Θεοχάρη και την Κατερίνα Παπακώστα. Ετσι, αισίως φτάνει στους 156 βουλευτές. Η κυβέρνηση όμως γνωρίζει πως ίσως υπάρξουν διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στους επικίνδυνους είναι ο συνήθης ύποπτος για διαφοροποίηση Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Γι’ αυτό ποντάρει στους 156 για να «κλειδώσει» τελικά τους 151.

Ωστόσο από το 156 ώς το 180 ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να τον διανύσει χωρίς τον Πάνο Καμμένο. Κατά σύμπτωση τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών τον εξασφαλίζει μόνο το ιδιότυπο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ (145) – ΑΝΕΛ (9) – Κίνημα Αλλαγής (ΔΗΣΥ 20 – Ποτάμι 6). Κι επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει πως αυτό το σενάριο αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, βάζει ψηλά τον πήχη για να δημιουργήσει ρήγματα στο εσωτερικό των πολιτικών της αντιπάλων.

Το ενδιαφέρον πάντως μεταφέρεται στη Βουλή δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες πως θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ζητήσει αμέσως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα αυτό.