Αιφνίδια ένταση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας προέκυψε με αφορμή το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα τις θέση της νέας ιταλικής κυβέρνησης Κόντε για την υπόθεση του πλοίου Aquarius.

Στις δηλώσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του εκπροσώπου του κόμματος En Marche,  Γκαμπριέλ Ατάλ, για την υπόθεση του πλοίου Aquarius,  αναφέρθηκε με γραπτό  ανακοινωθέν της, η  ιταλική προεδρία της κυβέρνησης. 
  
«Οι  δηλώσεις που έγιναν στην Γαλλία για την υπόθεση Aquarius προκαλούν έκπληξη και δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη πληροφοριών σε σχέση με τα όσα πραγματικά συμβαίνουν.  Η Ιταλία δεν μπορεί να δεχθεί υποκριτικά μαθήματα από χώρες που στο μεταναστευτικό προτίμησαν πάντα να στρέψουν το βλέμμα προς άλλη κατεύθυνση», αναφέρει η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. 

Ο δε ιταλός υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, με ανάρτησή του στο Twitter τόνισε: «Η Ισπανία θέλει να μας καταγγείλει. Η Γαλλία λέει ότι είμαι εμετικός. Εγώ θέλω να εργασθώ γαλήνια με όλους, αλλά με μια αρχή: πρώτα οι Ιταλοί». 

Είχαν προηγηθεί διπλωματικοί διαξιφισμοί των δυο πλευρών. 

«Η στάση της Ιταλίας είναι εμετική», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο ο εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, Γκαμπριέλ Αττάλ, προσθέτοντας, ωστόσο ότι και η Γαλλία αναζητά νέα λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Από τη μεριά του ο γάλλος πρόεδρος σχολιάζοντας το όλο θέμα, υποστήριξε ότι η στάση της Ιταλίας «περιέχει μια μορφή κυνισμού και ανευθυνότητας».

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, απάντησε στις δηλώσεις αυτές σχεδόν μονολεκτικά: «κοίτα ποιος μιλά, η Γαλλία».

Πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η γαλλική αστυνομία απωθεί συστηματικά παράτυπους μετανάστες, στέλνοντάς τους πίσω στην Ιταλία, ακόμη και όταν πρόκειται για γυναίκες που κυοφορούν.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι και ο Γερμανός ομόλογός του Χόρστ Ζεεχόφερ, «είχαν μια μακρά συνομιλία, σε πολύ φιλικό κλίμα» και ότι οι δυο κυβερνήσεις «θα παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την Ισπανία, τέλος, όπου αναμένεται να φτάσουν, σε τέσσερις ημέρες, οι μετανάστες και πρόσφυγες του πλοίου Aquarius, η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγάδο, προειδοποιεί την Ιταλία ότι «μπορεί να προκύψουν διεθνείς ποινικές ευθύνες, για παραβίαση των συνθηκών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».