Το ενσωματωμένο ψηφιακό ρολόι στη σχετική σελίδα του portal της ΕΕ (europa.eu/youth/discovereu_el) μετρούσε χθες αντίστροφα μόνο ώρες και λεπτά. Από σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας έως και τις 13.00 την Τρίτη 26 Ιουνίου, κάθε νέος Ευρωπαίος ο οποίος θα είναι 18 χρόνων την 1η Ιουλίου του 2018 (έχει γεννηθεί δηλαδή από τις 2 Ιουλίου του 1999 έως και την 1η Ιουλίου του 2000) μπορεί να διεκδικήσει διαδικτυακά, υποβάλλοντας αίτηση, ένα από τα 15.000 ταξιδιωτικά πάσα που θα μοιράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να DiscoverEU, να ανακαλύψει την ΕΕ.

Ή, αλλιώς, να «βιώσει την ελεύθερη κυκλοφορία, να κατανοήσει καλύτερα την ποικιλότητα της Ευρώπης, να απολαύσει τον πολιτισμικό της πλούτο, να κάνει νέους φίλους και τελικά να ανακαλύψει τον εαυτό του». Είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με απώτερο σκοπό –τι άλλο; –να ενισχύσει την αγάπη των νέων για το ευρωπαϊκό τους σπίτι ενόψει και των ευρωεκλογών της επόμενης χρονιάς, καταπολεμώντας το κύμα ευρωσκεπτικισμού που μοιάζει να καταλαμβάνει την ήπειρο.

«Είμαι πεπεισμένος πως η εμπειρία αυτή θα φέρει θετικές αλλαγές –τόσο για τους νέους ανθρώπους που θα συμμετάσχουν όσο και για τις κοινότητες που θα επισκεφθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού.

Τα ταξιδιωτικά πάσα που θα μοιράσει η ΕΕ, για ταξίδια μιας έως και 30 ημερών τα οποία θα ξεκινήσουν μεταξύ 9ης Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνουν σταθμούς σε τουλάχιστον ένα και έως και τέσσερα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι ως επί το πλείστον σιδηροδρομικά. Θα προσφέρουν ωστόσο και εναλλακτικές επιλογές, όπως είναι τα λεωφορεία και τα φέριμποτ. Και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο άλλο μεταφορικό μέσο, θα επιτρέπουν τη μετακίνηση με αεροπλάνο –ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και νέοι άνθρωποι που ζουν σε απομονωμένες περιοχές της ΕΕ ή σε νησιά. Το κόστος της στέγασης και της σίτισης δεν καλύπτεται.

Πώς θα επιλεγούν όμως οι 15.000 δικαιούχοι που θα γίνουν αυτόματα πρέσβεις / πρέσβειρες του DiscoverEU; Οι υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις δεν καλούνται απλώς να υποβάλουν αίτηση –είτε ατομικά είτε ως ομάδα το πολύ πέντε ατόμων –συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους. Πρέπει επίσης να απαντήσουν σε πέντε ερωτήσεις σχετικές με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και δη με θέμα το ΕυρωπαϊκόΕτοςΠολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 καθώς και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Πύλης Νεολαίας με στόχο τους/τις νέους/ες. Θα πρέπει επίσης να απαντήσουν σε μια συμπληρωματική ερώτηση, που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να κατατάξει τους ενδιαφερομένους σε περίπτωση που υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις.

Οσοι τελικά επιλεγούν, θα κληθούν εκ των υστέρων να μοιραστούν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες μέσω των κοινωνικών δικτύων –Instagram, Facebook ή Twitter –ή κάνοντας μια παρουσίαση στο σχολείο τους ή την τοπική τους κοινότητα. Ενας προϋπολογισμός 12 εκατομμυρίων ευρώ έχει μπει στην άκρη για το φετινό πρόγραμμα. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει μελλοντικά να το ενισχύσει: συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το πρόγραμμα DiscoverEU στον προϋπολογισμό που προτείνει για την περίοδο 2021-2027. Το σύνθημα είναι απλό: «Η Ευρώπη είναι δική σου. Κάνε το πρώτο βήμα».