Μια ακόμη πιο καλή χρονιά αναμένεται να είναι το 2018 για τον τουρισμό, με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε ηυπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, μιλώνταςστο 2ο ελληνορωσικό φόρουμ για την «Διαπεριφερειακή τουριστική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας», που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στη Χαλκιδική.

«Ξεκινήσαμε γενικά με 14% αύξηση σε αφίξεις και έσοδα σε όλη την Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο και πετύχαμε την επιμήκυνση της περιόδου» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, ενώ σχετικά μετη φετινή χρονιά επανέλαβε ότι ο αριθμός των τουριστών υπολογίζεται να αγγίξει τα 32,5 εκατομμύρια, κάνοντας λόγο για συνολική αύξηση της τάξης του 10% στις αφίξεις, σε σχέση με πέρυσι.

Η φετινή χρονιά θα είναι εξίσου καλή με την περσινή, και σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο από Ρωσία τουρισμό, καθώς όπως εκτιμά η υπουργός, παρατηρείται αύξηση των τουριστών από τη συγκεκριμένη χώρα και δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να φτάσει το ένα εκατομμύριο.

Αλλωστε, από το 2015 έως σήμερα παρατηρείται σταθερά αύξηση αφίξεων στα οργανωμένα ταξίδια από Ρωσία, που υπολογίζεται από 10% έως και 20% ανά έτος. Αν και η χρονιά χαρακτηρίζεται και από τον αυξημένο ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές και χωρίς την απαιτούμενη προϋπόθεση έκδοσης βίζας,«εμείς χτίζουμε σταθερές σχέσεις και επενδύουμε σε μακροπρόθεσμα οφέλη για τον τουρισμό» σημείωσε η κ.Κουντουρά και εξήγησε ότι οι Ρώσοι τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα, έρχονται μεταξύ άλλων για λόγους υγείας, καθώς ο ήλιος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, εκτός από τον πολιτισμό και τη θρησκεία, οι Ρώσοι αγαπούν την ελληνική φιλοξενία, τη γαστρονομία και νιώθουν σαν στο σπίτι τους.

Αναφερόμενη στο 2ο ελληνορωσικό φόρουμ για την «Διαπεριφερειακή τουριστική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας», που διεξάγεται σήμερα στη Χαλκιδική, η κ.Κουντουρά επεσήμανε ότι αποτελεί ευκαιρία για το χτίσιμο ουσιαστικών σχέσεων, που θα δημιουργήσουν τις βάσεις για την τουριστική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Μίλησε και γιατο αφιερωματικό έτος Τουρισμού Ελλάδα-Ρωσία 2017-2018», του οποίου «η έναρξη έγινε στη Μόσχα» και συνεχίζεται με το φόρουμ στην Χαλκιδική,στο οποίο συμμετέχουν επίσης παράγοντες της ρωσικής αγοράς, τουριστικοί πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία.

Η κ. Κουντουρά μίλησε και για τις τουριστικές επενδύσεις που γίνονται στην Κεντρική Μακεδονία και την τελευταία διετία ανέρχονται συνολικά σε 257, εκ των οποίων το 70% έχει γίνει από Ελληνες. Υπάρχουν, είπε, 57 επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου (ΕΥΠΑΤΕ) και αφορούν σε επενδύσεις σε υφιστάμενα και νέα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, δυναμικότητας άνω των 300 κλινών και σε αδειοδοτήσεις τουριστικών υποδομών (όπως ιαματικές εγκαταστάσεις, χιονοδρομικά κέντρα κ.α.).

Στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου υποβλήθηκαν προς υπαγωγή 29 τουριστικές επενδύσεις, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 115 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα μέσω του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατατέθηκαν περισσότερες από 200 προτάσεις από την Κεντρική Μακεδονία.