Το Σάββατο η Αθήνα δήλωσε «παρούσα», καθώς χιλιάδες ήταν αυτοί που συμμετείχαν στο φετινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, Athens Pride, το οποίο διοργανώθηκε για 14η χρονιά. Στο πρώτο Athens Pride το 2005 ο αριθμός των ατόμων που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσε καν τους 500. Δεκατρία χρόνια αργότερα ο κόσμος που στήριξε τη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της έκφρασης και του σεξουαλικού προσανατολισμού έφτασε τις 75.000! Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Athens Pride Ραφαήλ Μπιλίδας, φέτος οι συμμετέχοντες στην πορεία – παρέλαση του φεστιβάλ ήταν κατά 15.000 περισσότεροι από την περσινή διοργάνωση. «Οταν η αρχή της πορείας με τη σημαία έφτανε στην Πλατεία Συντάγματος, η ουρά της δεν είχε καν προσεγγίσει την Πλατεία Κοραή».

Το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, είχε να κάνει με τη θηλυκότητα. Οπως τονίζουν οι διοργανωτές, όχι όμως ως συνέπεια της βιολογίας, αλλά όπως βιώνεται κάθε μέρα σε κάθε έκφανση της ζωής μας. «Με τη δήλωσή μας «παρούσα» γιορτάζουμε φέτος όλες τις θηλυκότητες. Είναι ένα δυνατό μήνυμα όχι μόνο για την κοινότητα των LGBT ατόμων, αλλά για όλη την ελληνική κοινωνία. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η ομοφοβία έχει ως βάση της τον μισογυνισμό και κάθε μορφή θηλυκότητας» προσθέτει ο Ραφαήλ Μπιλίδας.

Με μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στη φετινή διοργάνωση. Με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η καταπολέμηση κάθε διάκρισης είναι προϋπόθεση ισονομίας και βάση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας προόδου και ευημερίας. Μάλιστα, το σχόλιό του συνοδευόταν από βίντεο, στο οποίο αναφερόταν πως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει «παρούσα», όπως ήταν και το κεντρικό σύνθημα του Athens Pride.

Το «παρών» στο Athens Pride έδωσε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, μεταξύ αυτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Από την εξέδρα που είχε στηθεί στην Πλατεία Συντάγματος – σημειώνεται πως το φεστιβάλ για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία – ο δήμαρχος Αθηναίων έστειλε το μήνυμα πως η Αθήνα είναι πόλη ανοιχτή, «σταθερά και σθεναρά απέναντι στον φασισμό της ομοιομορφίας, της μισαλλοδοξίας, της ομοφοβίας». Μάλιστα, φέτος διπλωμάτες 32 χωρών υποστήριξαν το Athens Pride, μεταξύ αυτών διπλωμάτες και προσωπικό των πρεσβειών και αντιπροσωπειών της Αργεντινής, της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Χιλής.

Η απόφαση του Νίκου Βούτση για φωταγώγηση της Βουλής στα χρώματα του Athens Pride έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους διοργανωτές. Η εκτέλεσή της, όμως, άφησε διοργανωτές και συμμετέχοντες να απορούν, αφού ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η φωταγώγηση του κτιρίου θα γίνει από την Παρασκευή, τελικά έγινε από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τη λήξη του φεστιβάλ. Η δε φωταγώγηση δεν αφορούσε παρά ένα μικρό κομμάτι στην αριστερή πλευρά του κτιρίου της Βουλής. Η απάντηση του προεδρείου προς τους διοργανωτές ήταν ότι πλέον δεν φωταγωγούν όλο το κτίριο και πως τα χρώματα του φεστιβάλ θα εμφανιστούν στην αριστερή πλευρά.

Η απόφαση αυτή του Νίκου Βούτση, πάντως, βρήκε αντίθετους αρκετούς εντός της Βουλής. Μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης, προχωρώντας σε μια άκρως προκλητική και ομοφοβική κίνηση, ανέβασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του σε χώρο της Βουλής όπου είχε τοποθετήσει ένα κόκκινο φωτάκι.