Εντονη είναι η αντίδραση των φαρμακοποιών για την προωθούμενη διάταξη που επιβάλλει υποχρεωτική έκπτωση (rebate) στον κλάδο όταν δεν χορηγούνται γενόσημα.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου, προσθέτοντας ότι με το μέτρο αυτό «τιμωρούνται» ταυτόχρονα και οι ασθενείς οι οποίοι επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο γιατρός τους και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό πολυνομοσχέδιο προβλέπει μηδενική συμμετοχή για όσους ασθενείς επιλέγουν γενόσημο φάρμακο, οι οποίοι έως και σήμερα επιβαρύνονται με 10% συμμετοχή (χρονίως πάσχοντες όπως είναι εκείνοι που πάσχουν από νόσο του Πάρκινσον και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια καθώς επίσης και οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ).

Στόχος είναι η διείσδυση των γενοσήμων σε συνδυασμό με την οικονομική ελάφρυνση τμήματος του πληθυσμού, εντούτοις οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «ληστρικό μέτρο» καθώς το κόστος μετακυλίεται στον κλάδο.

Κόκκινο πανί αποτελεί για τους φαρμακοποιούς και η επιβολή διατήρησης «ελάχιστων ποσοτήτων αποθεμάτων γενοσήμων ανά θεραπευτική κατηγορία», με τον κλάδο να αφήνει αιχμές για «απολυταρχικό καθεστώς».