H Ρωσία δεν προτίθεται προς το παρόν να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τη Συρία και θα παραμείνει ενεργή εκεί όσο χρειάζεται για να προστατευθούν τα ρωσικά συμφέροντα. Στην ετήσια, εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για τα διεθνή και τα εσωτερικά θέματα, χαρακτηρίζοντας «ευγενή αποστολή» τη στρατιωτική παρουσία των Ρώσων στη Συρία, επειδή εκεί δεν προασπίζονται μόνο τα ρωσικά συμφέροντα αλλά αποκτούν και μοναδική εμπειρία στο πεδίο της μάχης. Το Κρεμλίνο εξαπέλυσε τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία τον Σεπτέμβριο του 2015, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επέμβασής του στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες, αλλάζοντας τον ρου της σύγκρουσης υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Τα θέματα τα οποία έθιξε ο ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του, καθώς και σε ορισμένες από τις 1,5 εκατομμύριο ερωτήσεις ρώσων πολιτών στις οποίες απάντησε, κάλυψαν μεγάλο φάσμα. Ο Πούτιν κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι βλέπουν μια ισχυρή Ρωσία μάλλον ως αντίπαλο, παρά ως εταίρο, αναφέροντας ότι αυτή η πολιτική έναντι της Μόσχας είναι αντιπαραγωγική, αναποτελεσματική και βλαπτική για όλους. «Αυτές οι ατελείωτες κατηγορίες θέτουν τις βάσεις για την επιβολή περιοριστικών μέτρων, διότι για αυτούς η Ρωσία είναι απειλή, αφού τη βλέπουν να γίνεται ακόμη πιο ανταγωνιστική. Μου φαίνεται πως πρόκειται για μια λάθος προσέγγιση, επειδή νιώθουν την ανάγκη να περιορίσουν κάποιον που τώρα είναι η Ρωσία, αλλά όχι να οικοδομήσουν μια ουσιαστική συνεργασία», τόνισε. Οταν ρωτήθηκε για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, σχολίασε πως «μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν». Αναφερόμενος στα οπλικά συστήματα επανέλαβε ότι ετοιμάζονται ένας «αόρατος πύραυλος με βεληνεκές όλο τον πλανήτη» και ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος –και τα δύο κινούνται με πυρηνική ενέργεια.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, η απόπειρα δηλητηρίασης του οποίου στη Βρετανία προκάλεσε νέα ένταση της Μόσχας με τη Δύση και κυρώσεις. «Εάν, όπως ισχυρίζεται η Βρετανία, είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον του και της κόρης του στρατιωτικός χημικός παράγοντας, θα είχαν πεθάνει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά, επιτόπου. Δόξα τω Θεώ, αυτό δεν συνέβη. Ξεκάθαρα πρόκειται για κάτι άλλο. Θα θέλαμε να έχουμε πρόσβαση στους πολίτες μας στη Γιούλια και να συμμετέχουμε στην έρευνα».

Οσον αφορά το εσωτερικό της Ρωσίας, είπε ότι στο θέμα της οικονομίας «οδεύουμε στη σωστή κατεύθυνση, προς την ανάπτυξη. Πέρυσι η ανάπτυξη ήταν 1,5% αλλά θα πάμε καλύτερα». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις στα επόμενα έξι χρόνια θα ξοδευθούν 17 τρισεκατομμύρια ρούβλια, αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί θα χρειασθούν άλλα 8 τρισ., τα οποία θα βρεθούν από τους φόρους, οι οποίοι πάντως θα παραμείνουν σταθεροί.

Ερωτώμενος για το Μουντιάλ που φιλοξενεί η χώρα του και ξεκινά σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας έκανε αναφορά στα 11 στάδια «για τα οποία ξοδέψαμε πολλά χρήματα και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε και μετά, ιδιαίτερα για να προάγουμε τον αθλητισμό των παιδιών». Οσον αφορά το αγωνιστικό μέρος, δήλωσε πως «παρότι η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου δεν είχε πρόσφατα καλά αποτελέσματα, ο αριθμός των οπαδών του ποδοσφαίρου στη χώρα μας είναι τεράστιος και ελπίζουμε ότι η ομάδα μας θα επιτύχει νίκες, δείχνοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά της».