Οι ΗΠΑ καταφεύγουν ακόμη πιο συχνά στη χρήση ένοπλων μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, καθώς η χρήση τους μοιάζει να υπόκειται σε όλο και λιγότερους περιορισμούς, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Το έγγραφο, το οποίο δημοσιοποίησε το Stimson Center, ένα κέντρο μελετών της Ουάσινγκτον που δεν έχει στρατευθεί στο πλευρό κάποιας πολιτικής παράταξης, θυμίζει ότι την πρώτη χρονιά του Τραμπ στην εξουσία, άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί που είχε θέσει σε εφαρμογή ο δημοκρατικός προκάτοχός του.

«Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ενέκρινε τουλάχιστον 80 πλήγματα στο Πακιστάν, στην Υεμένη και στη Σομαλία την πρώτη του χρονιά στην εξουσία» και ο «ρυθμός» του «οδεύει να ξεπεράσει αυτόν και των δύο προκατόχων του, κάτι που πιθανόν υποδεικνύει μεγαλύτερη προθυμία για την καταφυγή στη θανατηφόρα βία», εξηγεί το Κέντρο Στίμσον (1).

Συγκριτικά, τα οκτώ χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία, ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε 550 αεροπορικά πλήγματα.

Ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος έδωσε πολύ ευρύτερες εξουσίες στους στρατιωτικούς στο πεδίο, επιτρέποντάς τους να εγκρίνουν πλήγματα από τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ζητούν την έγκριση του Λευκού Οίκου ή των ανωτέρων τους στην Ουάσινγκτον.

Το Πεντάγωνο εξηγεί ότι αυτό επιτρέπει στους αξιωματικούς επί του πεδίου να παίρνουν αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Στίμσον, η CIA θέλει επίσης να διευρυνθούν οι δυνατότητές της να εξαπολύει πλήγματα σε εμπόλεμες ζώνες όπως το Αφγανιστάν, όπου η ευθύνη για τις αεροπορικές επιχειρήσεις επαφίεται κανονικά στον στρατό.

Εάν αυτό εγκριθεί, «θα σημάνει μια μείζονα αλλαγή στις δραστηριότητες της CIA στο Αφγανιστάν» και «τη διεύρυνση της εξουσιοδότησής της να διεξάγει μυστικά αεροπορικά πλήγματα σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της διαφάνειας τόσο για το Κογκρέσο όσο και για τον αμερικανικό λαό, όσον αφορά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό», σημειώνεται στην έκθεση.

Η βασική συγγραφέας της μελέτης, η Ρέιτσελ Στολ, επέκρινε για καιρό τη χρήση των μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από την κυβέρνηση του Ομπάμα, όμως πλέον δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «νοσταλγικά» ορισμένες προσπάθειες που είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για να αυξηθεί η διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση αυτών των οπλικών συστημάτων.