Σε ηλικία 26 ετών μπορεί να χαρακτηριστεί ο ηγέτης του Βελγίου στην προσπάθεια για διάκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο μεσοεπιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι έρχεται από μία εξαιρετική χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ και ήταν από τους πρωταγωνιστές στην ξέφρενη πορεία προς τον τίτλο. Τέλειωσε τη σεζόν ως κορυφαίος πασέρ (16 ασίστ), ενώ πέτυχε και οκτώ γκολ. Παίκτης με τρομερές ικανότητες να βλέπει γήπεδο, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ακριβέστατες μπαλιές, ενώ όταν δεν δημιουργεί, μπορεί να σκοράρει.

Ο προπονητής της Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα, δεν δίστασε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν να απονείμει τα εύσημα στον 26χρονο Βέλγιο: «Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε μαζί μας. Είναι έξυπνος, καταλαβαίνει αμέσως αυτό που λέμε και μέσα στο παιχνίδι δημιουργεί φάσεις με πάσες και ασίστ».

Σε μία ομάδα που διαθέτει δύναμη πυρός ικανή να δημιουργήσει προβλήματα σε κάθε αντίπαλο, ο Ντε Μπρόινε φαντάζει ο ιδανικός εγκέφαλος. Ξέρει τι πρέπει να κάνει και κυρίως πότε πρέπει να το κάνει. Κι όταν στην κορυφή της επίθεσης συνεργάζεται με φορ όπως ο Ρομέλου Λουκάκου (16 γκολ και 7 ασίστ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), οι Βέλγοι μπορούν να κάνουν όνειρα.

Δίπλα στον Ντε Μπρόινε υπάρχει ο Εντέν Αζάρ, ο οποίος δεν είχε ανάλογη χρονιά με τη φανέλα της Τσέλσι, ωστόσο παραμένει ένας υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστής. Και ο Αζάρ υποκλίθηκε στις ικανότητες του συμπατριώτη του: «Κάθε φορά που έχει την μπάλα στα πόδια του περιμένεις να δεις κάτι μαγικό. Μπορεί να δημιουργήσει κάτι καλό από μία μόνο κίνηση ή πάσα. Το κάνει να φαίνεται απλό, ακριβώς επειδή είναι ξεχωριστός».

Πλούσιο ταλέντο

Το Βέλγιο γενικά διαθέτει ένα ρόστερ με πλούσιο ταλέντο. Στην προκριματική φάση πήρε εύκολα την πρώτη θέση στον όμιλο σημειώνοντας 43 γκολ σε δέκα ματς. Η μόνη γραμμή που σίγουρα προβληματίζει τον προπονητή Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είναι η αμυντική. Ο Βενσάν Κομπανί συμπεριελήφθη στην αποστολή για τη Ρωσία, παρά τον νέο τραυματισμό του στο φιλικό με την Πορτογαλία. Ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός ταλαιπωρείται συχνά από τραυματισμούς, ο Μαρτίνεθ το γνωρίζει, ξέρει όμως ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Εκτός από τους Τόμπι Αλντερβάιρελντ και ο Γιαν Βερτόνχεν δεν έχει άλλες αξιόπιστες λύσεις. Τουλάχιστον όμως ξέρει ότι κάτω από τα δοκάρια ο Τιμπό Κουρτουά προσφέρει ασφάλεια.

Στο Μουντιάλ του 2014, στα γήπεδα της Βραζιλίας, πέρασε στη φάση των 16 με τρεις νίκες και στη συνέχεια απέκλεισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σταμάτησε όμως στα προημιτελικά καθώς ηττήθηκε με 1-0 από την Αργεντινή. Η καλύτερη θέση που έχει πάρει σε Μουντιάλ ήταν η τέταρτη, το 1986 στο Μεξικό.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ρομπέρτο Μαρτίνεθ

Η έκπληξη που «έδεσε» την ομάδα

Η επιλογή του ως αντικαταστάτη του Μαρκ Βίλμοτς θεωρήθηκε έκπληξη. Ωστόσο, ο 44χρονος τεχνικός, που ανέλαβε την ομάδα τον Αύγουστο του 2016, ανταποκρίθηκε αμέσως στα καθήκοντά του, βρήκε την κατάλληλη χημεία και το Βέλγιο έδειξε πολύ καλή αγωνιστική εικόνα στην προκριματική φάση. Πριν μετακομίσει στις Βρυξέλλες είχε μία καλή τριετία στον πάγκο της Εβερτον. Γενικά είναι προπονητής χαμηλών τόνων, ενώ το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι δεν διαθέτει την εμπειρία συμμετοχής σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Ουσιαστικά έχει δουλέψει μόνο στην Αγγλία, καθώς εκτός από την Εβερτον κάθισε στον πάγκο της Σουόνσι και της Γουίγκαν.