Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της περιόδου που προηγήθηκε της κρίσης –περίοδος που βεβαίως δεν είναι άσχετη με τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση αυτή. Εχει συνεπώς τη σημασία της η μαρτυρία που καταθέτει στα «ΝΕΑ». Είναι μια χρήσιμη ανάγνωση της εποχής και των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, από την οποία δεν λείπει ένα είδος προσωπικού απολογισμού: «Η σταθεροποιητική προσπάθεια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004» γράφει ο Γιώργος Αλογοσκούφης «υπήρξε ανεπαρκής και βραχύβια».

Με την παραδοχή του αυτή, ο υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή ανοίγει ουσιαστικά τη συζήτηση για τα αίτια μιας κρίσης που συνεχίζει να ταλανίζει τον τόπο μας. Και είναι προς τιμήν του ότι δεν το κάνει με τον κλασικό τρόπο που έχουμε γνωρίσει στον τόπο μας, εκείνον της μετάθεσης των ευθυνών στους προηγούμενους ή τους επόμενους, αλλά με την αυτοκριτική διάθεση που πρέπει να χαρακτηρίζει οποιονδήποτε έχει αναλάβει δημόσιο αξίωμα.

Για να είναι όμως αποτελεσματική, η συζήτηση αυτή θα πρέπει να έχει συνέχεια. Θα πρέπει να εξελιχθεί σε έναν δημόσιο διάλογο όπου θα ανταλλαγούν απόψεις, θα κατατεθούν μαρτυρίες, θα αναληφθούν ευθύνες. Και στον οποίο θα πρέπει συμμετάσχουν όλοι οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου και φυσικά ο πρωθυπουργός εκείνης της περιόδου, δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει χρέος να μιλήσει για τα έργα και τις ημέρες του. Εχει πλέον σύμμαχο την απόσταση του χρόνου. Και κριτή, εκτός από τους πολίτες, την Ιστορία.