Για «συριζοποίηση» της εκπαίδευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά. Από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για έναν «κατήφορο που δεν έχει τέλος», για υπουργούς που «αποφεύγουν τον διάλογο» και για «επίγνωση της τεράστιας ζημιάς στον χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια». Ξεκαθάρισε δε πως οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου πρέπει να καταργηθούν, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση «κουβαλάει νερό στον μύλο της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να εμφανισθεί ως δήθεν εγγυητής στον χώρο της εκπαίδευσης».

Η κριτική της εστιάστηκε σε τέσσερα σημεία: την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του θεσμού των σχολικών συμβούλων, τη δημιουργία νέων πελατειακών σχέσεων με καινούργιες διαδικασίες και τρόπους μοριοδότησης καθώς και τη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων στην ειδική αγωγή –«αντί να ενισχυθεί η λειτουργία των ΚΕΔΔΥ και ιδιαίτερα το κομμάτι της υποστήριξης, προβλέπεται η διάλυση – συγχώνευσή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεννηματά. Πυρήνας της ομιλίας της ήταν οι συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση. «Δημιουργείτε νέα γραφειοκρατία για νέα ρουσφέτια (…) Να γνωρίζετε όμως ότι αυτές οι παρεμβάσεις σας δεν θα μακροημερεύσουν. Για μας είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα πρέπει να αλλάξουν, ώστε να γίνει η αξιοκρατία πράξη» σχολίασε.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΩΝ. Παράλληλα, επισήμανε πως για το Κίνημα Αλλαγής τα θέματα της εκπαίδευσης είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να «αναζητούνται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις». Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πράξει ανάλογα για κανένα από μια σειρά ζητήματα, από τη συνταγματική αναθεώρηση έως τα εθνικά θέματα.