Το σενάριο συγχώνευσης δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, της Deutsche Bank και της Commerzbank, πέφτει ξανά στο τραπέζι σηματοδοτώντας πιθανές μεγάλες αλλαγές στον χάρτη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Πολ Αχλάιτνερ προσέγγισε κορυφαίους μετόχους της τράπεζας για να διερευνήσει εκ νέου την πιθανότητα της συγχώνευσης με την Commerzbank, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Τους τελευταίους μήνες ο Αχλάιτνερ έχει συζητήσει τη διενέργεια ενός τέτοιου μεγαντίλ και με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν αρχίσει επίσημες συζητήσεις μεταξύ των δύο τραπεζών ούτε φαίνεται να επίκειται άμεσο κλείσιμο συμφωνίας, αλλά η κινητικότητα που υπάρχει δείχνει ότι οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο συνεχίζονται.

Οι φήμες για πιθανό ντιλ της Deutsche Bank με άλλη γερμανική ή διεθνή τράπεζα εντάθηκαν πέρυσι μετά την αγορά μεριδίου στην Deutsche Bank και την Commerzbank από την επενδυτική εταιρεία (private equity) Cerberus.

Το γερμανικό Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Commerzbank με μερίδιο που ανέρχεται σε περίπου 15%. Μάλιστα, το Βερολίνο έχει αναφέρει πολλές φορές ότι θα επιθυμούσε τη δημιουργία μιας ακόμη μεγαλύτερης, ισχυρής τράπεζας με διεθνή παρουσία. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι το μήνυμα αυτό φρόντισε να το ξαναστείλει στις αγορές πριν από δύο μήνες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ολαφ Σολτς.

Η Deutsche Bank προσπαθεί αυτό το διάστημα να εφαρμόσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλές προκλήσεις. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι οι πιέσεις που έχουν δεχτεί οι τιμές των μετοχών της. Για τον λόγο αυτόν οι επενδυτές φέρονται να είπαν στον πρόεδρο της Deutsche Bank ότι δεν θέλουν μια άμεση συγχώνευση με την Commerzbank επειδή θα δημιουργούσε στρεβλώσεις για αυτούς στους όρους του ντιλ και θα απαιτούσε μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση αύξησης κεφαλαίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Αλλη μεγάλη πρόκληση είναι να διατηρήσει η τράπεζα την εμπιστοσύνη των επενδυτών λόγω συνεχών αλλαγών στις κορυφαίες θέσεις του μάνατζμεντ. Επίσης μια πιθανή τέτοια συγχώνευση θα οδηγούσε σε μαζικές απολύσεις προσωπικού και από τις δύο τράπεζες, προκαλώντας την παρέμβαση των σωματείων.

Οι δύο τράπεζες είχαν επιχειρήσει προσέγγιση και το 2016, αλλά τότε το ντιλ είχε ναυαγήσει επειδή και οι δύο πλευρές θέλησαν να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους. Η κεφαλαιοποίηση της Deutsche Bank διαμορφώνεται κοντά στα 20 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Commerzbank βρίσκεται κοντά στα 12 δισ. ευρώ. Και οι δύο χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν δει φέτος τις τιμές των μετοχών τους να υποχωρούν σημαντικά λόγω των προκλήσεων του κλάδου.