Ποια είναι η βασική φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον της Ευρώπης γενικά –και της Ελλάδας ειδικά; Σύμφωνα με την ομιλία του στη χθεσινή εκδήλωση του ΕΛΚ στο Μόναχο, η ήττα του λαϊκισμού. Αυτό ήταν το μήνυμα που προσπάθησε να εκπέμψει στους κεντροδεξιούς ηγέτες και ευρωβουλευτές που βρέθηκαν στο κοινό ο γαλάζιος αρχηγός, μιλώντας τους «για το πώς η ελληνική Ιστορία –αυτό που συνέβη στην Ελλάδα και αυτό που θα συμβεί –έχει σημασία για τον δημόσιο διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, που βρισκόταν απέναντί του στο σχετικό ντιμπέιτ, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πειραματίστηκε με τον λαϊκισμό. Ο έλληνας συνομιλητής του συμφώνησε αλλά υποστήριξε πως «τα πράγματα αλλάζουν. Οι Ελληνες καθημερινά αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι είναι σημαντικό να έχουν μία ικανή, φιλευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας». Ζήτησε δε για μια ακόμη φορά το ελληνικό χρέος να αντιμετωπιστεί «θαρραλέα», ενώ τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΚ. Από βήματος της εκδήλωσης αλλά και στο πλαίσιο των εκεί συναντήσεών του ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι προσβλέπει στην ξεκάθαρη στήριξη του ΕΛΚ «στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης των συνόρων». Πριν, όμως, ξεκινήσει τις επαφές του με τους ευρωπαίους συμμάχους του, επέλεξε να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά και στις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «υπονομεύει τη χώρα και τον αγώνα της για έξοδο από τα Μνημόνια». «Φοράω» είπε «πάντα τη φανέλα Εθνικής Ελλάδας, διεκδικώ την καλύτερη λύση για το χρέος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εντοπίζω συγκεκριμένες αδυναμίες του κυβερνητικού έργου».

Ο Μητσοτάκης, χθες, είχε και τετ α τετ με τον επίτροπο Προϋπολογισμού της ΕΕ Γκίντερ Eτινγκερ. Στην ατζέντα της συζήτησής τους βρέθηκε, ανάμεσα σε άλλα, το μερίδιο της Ελλάδας στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ενώ ο νεοδημοκράτης πρόεδρος επισήμανε στον επίτροπο και τις πολιτικές του προτεραιότητες, όπως την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ψηφιακή επανάσταση. Από την παρέμβασή του, πάντως, δεν έλειψε η κριτική για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως υποστήριξε, είναι εκκωφαντικά απούσα από την κουβέντα που γίνεται στην Ενωση για τον επόμενο προϋπολογισμό.