Περίπου 200 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι στην περιοχήγύρω από το ηφαίστειο Φουέγκο της Γουατεμάλας, που θυμίζει σεληνιακό τοπίο,τρεις ημέρες μετά την καταστροφική έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 99 ανθρώπους.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων διεκόπησαν για μια ακόμη φορά την Πέμπτη,για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσεο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Conred, Νταβίντ δε Λεόν, ο οποίος παράλληλα συνέστησε στους κατοίκους να αποφύγουν την περιοχή που παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

«Οι καιρικές συνθήκες και τα ακόμη πυρακτωμένα υπολείμματα στις πληγείσες περιοχές» θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των διασωστών, εξήγησε. «Υπενθυμίζουμε ότι μπορεί να σημειωθούν εκρήξεις στη ζώνη αυτή και η βροχή μπορεί να προκαλέσει κατολισθήσεις λάσπης και τέφρας» πρόσθεσε. Οι έρευνες αναμένεται να ξαναρχίσουν εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών, από την έκρηξη του ηφαιστείου έχασαν τη ζωή τους 99 άνθρωποι, άλλοι 58 τραυματίστηκαν και 197 αγνοούνται στην κοινότητα Εσκουίντλα και τα περίχωρά της. Μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί μόνο 28 από τα θύματα.

Σταδιακά, οργανώνεται η διεθνής βοήθεια προς τη Γουατεμάλα. Την Τετάρτη, αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε σε εξειδικευμένο νοσοκομείο του Τέξας έξι παιδιά που είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.