Νέο «πάγο» στη συμφωνία για την ονομασία, βάζει η κυβέρνηση Ζάεφ με αποτέλεσμα το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, να μετατίθεται και πάλι για αργότερα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη διαπραγμάτευση.

Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας (που αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρεται ως Δημοκρατία της Μακεδονίας) τονίζει επί λέξει:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτή την εξαιρετικά λεπτή στιγμή στη διαδικασία υπέρβασης της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, εκτιμά ότι το εγχώριο και διεθνές κοινό πρέπει να ενημερωθεί για τα εξής:

Η καλή διάθεση αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του είδους, είναι απαραίτητο η καλή θέληση να μεταφερθεί από τις ομάδες εργασίας σε ένα κείμενο μιας συνθήκης, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις βασικές παραμέτρους της επιτευχθείσας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Δημοκρατία της Μακεδονίας επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βιαστικά. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης και βιώσιμης λύσης αποδεκτής από αμφότερα τα μέρη είναι πολύ πιο σημαντική από την ανάγκη οριστικοποίησης της διαδικασίας σε οποιαδήποτε περίοδο».

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί και το χρονοδιάγραμμα που θέτει μέχρι τη σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα, δίνουν την αίσθηση του «παγώματος» της διαδικασίας εκ νέου. «Τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βιαστικά», αναφέρει, δίνοντας εμμέσως απάντηση για τις εξελίξεις που όλοι ανέμεναν με αγωνία τις τελευταίες ώρες. Οτι δηλαδή ούτε σήμερα αλλά ούτε και αύριο θα υπάρξει η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ και βεβαίως δεν θα υπογραφεί η συμφωνία στις Πρέσπες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εκτός κι αν υπάρξουν εξελίξεις διαφορετικές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι φανερό ότι η σκοπιανή κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο να περάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό κι επίσης επιδιώκει να πιέσει την Αθήνα προκειμένου να πετύχει αλλαγές τις οποίες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «επιτυχία» εντός της χώρας του. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι η ΠΓΔΜ θέλει επαναδιαπραγμάτευση σε βασικά σημεία της συμφωνίας της Νέας Υόρκης, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται σε καμιά περίπτωση.

Δηλώσεις Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί πολύ γρήγορα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα, ο Ζάεφ τόνισε θα το τηλέφωνο θα χτυπήσει από την πλευρά των Σκοπίων αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο», (σ.σ. Παρασκευή 8/6/2018) δήλωσε αλλά το άφησε ανοικτό.

«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθηνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Οπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Παραδέχθηκε πάντως πως τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και βάσει αυτών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υπενθυμίζοντας ότι έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29/6), και πριν από αυτό η σύνοδος των υπουργών της Ε.Ε. (25-26/6).

Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν υπάρξει συμφωνία για το όνομα θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ.