Μυρίζει μπαρούτι η πόλη της Αμφισσας καθώς στις 10 το πρωί γίνεται η κηδεία της 13χρονης που σκοτώθηκε από την καραμπίνα επιχειρηματία της περιοχής που διέφευγε της σύλληψης μέχρι χθες το βράδυ.

Οι ομοεθνείς του θύματος απειλούν ότι θα πάρουν τα όπλα και θα επιβάλλουν το νόμο όπως εκείνοι γνωρίζουν ενώ η Αστυνομία φοβάται ότι θα συμβούν σοβαρά επεισόδια.

Σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια στην Άμφισσα παραμένουν φρουρούμενα και η Αστυνομική Διεύθυνση έχει ενισχυθεί με διμοιρίες από τους γειτονικούς νομούς. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η παρουσία περιπολιών της αστυνομίας, πεζών αλλά και με αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να θυμίζει αστυνομοκρατούμενη περιοχή.

Μεμονωμένο περιστατικό

Ο δήμαρχος Άμφισσας, Θανάσης Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ως μεμονωμένο το συγκεκριμένο περιστατικό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αποδίδει την ταυτότητα της ήσυχης πόλης που είναι η Άμφισσα».

Ο δήμαρχος, έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση στη μνήμη της 13χρονης που έχασε τη ζωή της, στην οποία τονίζει ότι «δεν μπορεί κανείς από οποιαδήποτε πλευρά να εκμεταλλευτεί ένα τόσο τραγικό γεγονός».

Την ίδια στιγμή, στον καταυλισμό των τσιγγάνων το κλίμα είναι ιδιαίτερα έντονο. Μάλιστα, ανάμεσά τους υπάρχουν και φωνές οι οποίες ανεβάζουν τους τόνους λέγοντας ότι «θα καεί η πόλη μετά την κηδεία του παιδιού». Ωστόσο, υπάρχουν και περισσότερο ψύχραιμοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η σύλληψη του δράστη θα είναι το βάλσαμο για την εκτόνωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της της μητέρας του θύματος, ο φερόμενος ως δράστης πέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα με το αυτοκίνητό του έξω από τον καταυλισμό. Ρομά του έκαναν παρατήρηση καθώς εκεί παίζουν παιδιά και υπήρχε κίνδυνος να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Ο 34χρονος επιχειρηματίας σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αντέδρασε και αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Κάποιοι Ρομά τότε φέρονται να χειροδίκησαν εναντίον του. Εκείνος εξοργισμένος έφυγε και επέστρεψε με το όπλο του….

Ο 34χρονος φέρεται να πυροβόλησε δύο φορές. Η μια σφαίρα τραυμάτισε έναν 35χρονο στο πόδι. Η άλλη βρήκε την μικρή Γιαννούλα και τη σκότωσε…

Χόρευε

«Χόρευε η κόρη μου, εγώ ήμουν απέναντι και άκουσα τον πυροβολισμό. Βλέπω την κόρη μου κάτω. Μου σκότωσε την κόρη αυτός, σηκώθηκε κι έφυγε. Τον είδα ότι ήταν αυτός. Μου σκότωσε το μωρό, εγώ έσπασα το σπίτι του, εγώ έβαλα φωτιά στο αυτοκίνητό του. Σκότωσε την κόρη μου. Ήταν κι άλλα παιδιά που χόρευαν εδώ. Δεν πρόλαβε να φύγει το κορίτσι μου. Εγώ τη σήκωσα από κάτω…» λέει η μητέρα της 13χρονης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ομάδες Ρομά από τους καταυλισμούς της περιοχής προχώρησαν σε αντίποινα: Πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του δράστη, έσπασαν τη τζαμαρία του κρεοπωλείου που διατηρεί στο κέντρο της πόλης και απείλησαν την οικογένειά του και την οικογένεια του αδερφού του.

Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να κάνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία διατήρησαν όλη τη νύχτα με στόχο να αποτρέψουν ευρύτερα επεισόδια.

«Είναι μία δύσκολη επιχείρηση όλη αυτή που εξελίσσεται από χθες το βράδυ» δήλωσε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Φωκίδας, Παρασκευάς Δρόσος, προσθέτοντας πως «ακόμα δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη των πραγματικών περιστατικών».

Όπως τόνισε ο κ. Δρόσος, «αυτήν τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε τον δράστη στα σημεία διαφυγής του, να παίρνουμε προληπτικά μέτρα για την οικογένειά του και τα συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και ευρύτερα μέτρα για αποφυγή επεισοδίων εντός της πόλης. Ήταν μία εφιαλτική νύχτα αυτή που περάσαμε». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Φωκίδας στρέφει το βλέμμα του στην κηδεία της 13χρονης, αλλά και στον χρόνο μετά την κηδεία, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε ενισχύσεις καθώς η δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας δεν επαρκεί για τέτοια ευρείας έκτασης μέτρα».

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας αποφεύγει να αναφερθεί στα οποιαδήποτε περιστατικά προηγήθηκαν, καθώς όπως υπογραμμίζουν αστυνομικές πηγές «οι εκδοχές είναι πολλές και διαφορετικές και πριν ολοκληρωθεί η ανάκριση είναι δύσκολο να έχουμε βγάλει τα ασφαλή συμπεράσματα».