Προς Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Αξιότιμοι κ.κ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι βασική σας αρμοδιότητα είναι «να εξασφαλίζετε την ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων που επιβάλλουν η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας» και επικαλούμενη την εναπομείνασα ευαισθησία σας, θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα ως προς τα τηλεοπτικά προϊόντα της τρέχουσας περιόδου.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να αναφερθώ στα λεγόμενα «κοινωνικά πειράματα» Σκάι – Ant1 εσώκλειστων επίδοξων εραστών, των οποίων το περιεχόμενο στο πλαίσιο μιας αχαλίνωτης έκφρασης πιθανώς βοηθά στη φαντασιακή επίλυση προβλημάτων μιας μερίδας του τηλεοπτικού κοινού, αξιώνει όμως τις κατ’ ανωτέρω αρμοδιότητα απαντήσεις σας σχετικά με τα σημεία που:

Ι. συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας,

ΙΙ. προάγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και

ΙΙΙ. η ζώνη προβολής τους προστατεύει την παιδική ηλικία και τη νεότητα.

Εν συνεχεία, κάνω έκκληση για την παρακολούθηση του επεισοδίου της σειράς «Δέκα μικροί Μήτσοι», το οποίο προβλήθηκε στις 5/5/2018 στον Αnt1 και στο οποίο ο κ. Λαζόπουλος έχοντας εγκαταλείψει το για πολλά χρόνια προσφιλές του θέμα της κλ…ας, ανεβάζοντας το επίπεδο της διαστροφής που το ανάγει σε τέχνη, στο νέο επεισόδιο ασχολήθηκε με το στρ…ν και την π…ζα. Προφανώς η ποιοτική στάθμη της εκπομπής και η συμβολή της στην πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής οικογένειας οδήγησαν στην επιλογή της προβολής της το Σάββατο στις 21.00.

Δεν είμαι νομικός, γνωρίζω όμως ότι στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος γίνεται αναφορά στα χρηστά ήθη. Και σύμφωνα με μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο, βάσει της νομολογίας του Αρείου Πάγου (ΑΠ 1780/1999 ΕΕμπΔ 2000, 804), η έννοια των χρηστών ηθών δεν προσδιορίζεται από τον ίδιο τον νόμο, αλλά ως κριτήριο αυτών χρησιμεύουν οι ιδέες του εκάστοτε κατά γενική αντίληψη «χρηστού και εμφρόνως σκεπτόμενου ανθρώπου». Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για την περίπτωση που τα χρηστά ήθη εξελίχθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που καθιστούν τους διαλόγους του επεισοδίου χρήσιμους και στην παιδική ηλικία –η οποία την ώρα προβολής των εκπομπών αυτών έχει πρόσβαση στην τηλεόραση –αλλά δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου;

Προφανώς η ευθύνη του πολίτη – τηλεθεατή είναι μεγάλη, ο νομοθέτης όμως μερίμνησε και πάλι συνταγματικά, παρ. 15, αποδίδοντας σε εσάς την ευθύνη του ελέγχου και της επιβολής διοικητικών κυρώσεων, καθιστώντας μάλιστα τις αποφάσεις σας δεσμευτικές από τα υπόλοιπα κρατικά όργανα.

Είμαι σίγουρη, ή ελπίζω τουλάχιστον, να δέχεστε τέτοιου τύπου καταγγελίες και αναμένω εναγωνίως τις απαντήσεις σας. Εχοντας την πεποίθηση ότι «…αυτή ‘ναι η αξία του ανθρώπου: να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο και να ‘ναι σίγουρος πως θα το φτάσει…» (Νίκος Καζαντζάκης).

Μετά τιμής

Ολγα Γιαννέλου

Ανυπεράσπιστη τηλεθεάτρια

Η ιδιωτικοποίησητης εξουσίας

Κύριε Διευθυντά,

Οι κυβερνήσεις έχουν υποταχθεί πλήρως στις αγορές οι οποίες επιβάλλουν την παγκοσμιοποίηση (παγκοσμιοποίηση = ισχυροποίηση του κεφαλαίου), η οποία ενώ άφηνε να υποδηλώνει μια ισόνομη συμμετοχή όλων των λαών στο διεθνές περιβάλλον, σήμερα η διεργασία αυτή φαίνεται ότι δεν έχει να κάνει με αυτό.

Η παγκοσμιοποίηση άρχισε όταν το Διεθνές Κεφάλαιο αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή των περισσότερων βιομηχανικών προϊόντων σε χώρες με πολύ χαμηλό κόστος εργατικού δυναμικού και χαμηλής φορολογίας, κυρίως στην Ασία. Ετσι ενώ άρχισε να λύνεται το πρόβλημα της απασχόλησης του πλεονάζοντος προσωπικού και να αυξάνουν τα έσοδα των χωρών της Ασίας, στη Δύση άρχισαν να κλείνουν εργοστάσια, να αυξάνεται η ανεργία και να πέφτουν τα έσοδα των χωρών. Ετσι τα κράτη της Δύσης προκειμένου να διατηρήσουν το κοινωνικό κράτος και ένα αξιοπρεπές καταναλωτικό επίπεδο κατέφυγαν σε έναν υπέρμετρο δανεισμό.

Η παγκοσμιοποίηση επιτρέπει στους οικονομικούς οργανισμούς να διεισδύουν σε όλες τις υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες, να εκμεταλλεύονται την εργασία και τους τοπικούς πόρους και μετά μέσω των κερδοσκοπικών κεφαλαίων να πλήττουν τις οικονομίες των χωρών. Και όταν αυτές βουλιάζουν, τους συστήνουν να πάρουν δάνεια από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα για να εξαρτώνται πλέον και πολιτικά.

Αυτή η κυρίαρχη ιδεολογία της εποχής περιορίζει το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή, καταργεί τα εθνικά σύνορα, περιορίζει το κράτος δικαίου, ισοπεδώνει τους εθνικούς πολιτισμούς και καταργεί την ουσιαστική δημοκρατία.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την παραγωγή λογιστικού χρήματος και του δανεισμού κλασματικού αποθεματικού δανείζει κεφάλαια πολλαπλάσια από τα αποθεματικά του . Ετσι δανείζουν κράτη, οργανισμούς με υψηλά επιτόκια και αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Οταν αυτά τα κέρδη από την τοκογλυφία αυξηθούν υπέρμετρα για να τα κατοχυρώσουν ασκούν πίεση στα κράτη μέσω των θυγατρικών τους εταιριών αξιολόγησης υποβαθμίζοντας τις οικονομίες των χωρών και τις υποχρεώνουν να πάρουν μέτρα που πνίγουν τις οικονομίες των αποτεφρώνοντας κοινωνικά δικαιώματα, μειώνοντας μισθούς, συντάξεις, αυξάνοντας τη φορολογία με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της οικονομίας και την ανάγκη δανεισμού για να πληρωθούν τοκοχρεολύσια παλαιών δανείων. Ετσι οι χώρες αναγκάζονται να εκχωρούν εθνική κυριαρχία, να εκποιούν – πωλούν γη, ακτές, λιμάνια, αεροδρόμια, ενεργειακούς και υδάτινους πόρους, τα οποία αγοράζουν οι εκπρόσωποι των αγορών (εσωτερικού – εξωτερικού) σε εξευτελιστικές τιμές, κάτι που συμβαίνει σήμερα στην χώρα μας, μαζί με την βίαιη κατάλυση των συνταγματικών δικαιωμάτων, των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών.

Γι’ αυτό σιγά σιγά θα περιορίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και η λαϊκή κυριαρχία θα είναι τυπική αφού ο λαός όποιους αντιπροσώπους και να εκλέξει αυτοί παρακάμπτοντας την εντολή του και επικαλούμενοι λόγους ανωτέρας βίας θα εκχωρούν την εξουσία σε ειδικούς τεχνοκράτες – τραπεζίτες που θα υπογράφουν συμβάσεις -δεσμεύσεις με διεθνείς οργανισμούς (δανειστές) και θα υποθηκεύουν το μέλλον της για πάρα πολλά χρόνια.

Με εκτίμηση,
Μενέλαος Σκαβάτσος

Διακίνησηλαθραίων τσιγάρων

Κύριε Διευθυντά,

Πήρα το θάρρος να σας γράψω δυο λόγια. Θυμάμαι «ΤΑ ΝΕΑ» στην παλαιά τους έκδοση όπως «Καθημερινή», «Εστία», «Αθηναϊκή» κ.λπ. Είχαν θυμάμαι στην πάνω δεξιά γωνία γελοιογραφία του Ψαθά και κάτω στο κέντρο σε στυλ κλασικά εικονογραφημένα «Το φάντασμα της όπερας». Επίσης άλλη μια γελοιογραφία του Ψαθά με λεζάντα: «Παν σώμα και τι σώμα εμβαπτιζόμενον εντός ασφυξιόντος λεωφορείου υφίσταται άνωση ίση προς το εκτοπισθέν – τσαλαπατηθέν επιβατικό κοινό».

Την Κυριακή στον σταθμό του Πειραιά (Αλιπέδου) γίνεται παζάρι και διακίνηση τσιγάρων (λαθραίων), σε φανερή επίδειξη σακούλες σκουπιδιών με πακέτα τσιγάρα διακινούνται απροκάλυπτα. Στην αρχή της Αλιπέδου δίπλα στο Επιμελητήριο Περαιά υπήρχαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και έλεγχαν ταυτότητες αλλοδαπών. Περνώντας δίπλα τους τούς είπα: «Βρε παιδιά, αυτοί με τα τσιγάρα δεν σας απασχολούν;».

Απλώς χαμογέλασαν και εγώ συνέχισα.

Σας ευχαριστώ

Καλή δύναμη σε εσάς και στα «ΝΕΑ»
Περικοπές συντάξεων στο ΤΕΑΠΕΤΕ

Κύριε Διευθυντά,

Τελευταία γίνεται τακτικά αναφορά στις περικοπές των συντάξεων. Με αυτή την επιστολή θέλω να σας γνωρίσω μια άλλη περίπτωση «περικοπής συντάξεων» και συγκεκριμένα αυτή των συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής Τραπέζης. Καταρχήν να σας γνωρίσω ότι:

Οι εισφορές 7,25% που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΠΕΤΕ ήταν αυξημένες κατά 140% έναντι των ασφαλισμένων στην επικουρική ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ (ΕΤΕΑ) με εισφορές 3%.

Οι εισφορές αυτές υπολογίζονταν επί του συνόλου των αποδοχών, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό της εισφοράς ασφαλισμένου στο 9% (ή 200% περισσότερες σε σχέση με το ΕΤΕΑΜ). Επιπλέον, η Τράπεζα κατέβαλλε εισφορά 7,50%.

Με βάση αυτή την ιδιωτικής προέλευσης συστατική πράξη, το ΤΕΑΠΕΤΕ λειτούργησε κανονικά και με εξαιρετική επιτυχία για περισσότερο από 50 χρόνια.

Σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή (στις 19/10/2017) ο βουλευτής Βρούτσης όσο και ο υφυπουργός Πετρόπουλος παραδέχθηκαν ότι κακώς έχουν υπολογισθεί έτσι οι συντάξεις αυτές γιατί δεν εφαρμόστηκε η αρχή της αναλογικότητας του Νόμου Κατρούγκαλου. Την ίδια άποψη είχαν και οι περισσότεροι πολιτικοί που παραβρέθηκαν.

Μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει και γεννάται το παράπονο/απορία γιατί όταν είναι να τα πάρουν αυτό γίνεται «εν μιά νυκτί» ενώ όταν είναι να δώσουν οι νύχτες είναι ατελείωτες.

Ελπίζω τελικά ο κ. υφυπουργός να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του.

Με εκτίμηση

Αντώνιος Ζοργιός

Συνταξιούχος Εμπορικής Τραπέζης