Σε συμφωνία κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τον οδικό χάρτη για τη Μανμπίτζ, τη βόρεια περιοχή της Συρίας όπου βρίσκονται κουρδικά και αμερικανικά στρατεύματα. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί απειλές όσον αφορά τις αμυντικές της επιλογές, αναφερόμενος στο σχέδιο της Αγκυρας να αγοράσει πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία. Κατά την επίσκεψη του νέου αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ακύρωση της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης να διεξαγάγουν περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση τρέχοντων διμερών ζητημάτων και τόνισαν ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών «στο πνεύμα συμμαχικής συνεργασίας».

Αμέσως μετά τη συνάντηση συνεκλήθη υπουργικό συμβούλιο όπου ανακοινώθηκε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν για τη μέθοδο και τον χρόνο απόσυρσης των κούρδων μαχητών από τη Μανμπίτζ, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγκ. Η Τουρκία είχε οργιστεί από την αμερικανική υποστήριξη προς τους κούρδους μαχητές της UPG στη Συρία, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Μάλιστα η Αγκυρα μετά την κατάληψη της Αφρίν είχε απειλήσει ότι τα στρατεύματά της θα προχωρήσουν ανατολικά προς τη Μανμπίτζ με κίνδυνο να συγκρουστούν με τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται μαζί με τους Κούρδους εκεί. Η Ουάσιγκτον θεωρεί τους Κούρδους στρατηγικό σύμμαχο στην μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι δύο υπουργοί δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο στη Μανμπίτζ αλλά το πρακτορείο Αναντολού είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες ότι είχε επιτευχθεί τεχνική συμφωνία για σχέδιο απόσυρσης των Κούρδων σε τρία στάδια και για κοινό έλεγχο της πόλης, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, από τα τουρκικά και τα αμερικανικά στρατεύματα.

Η Τουρκία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον με την απόφασή της να αγοράσει πυραύλους εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία, θέμα για το οποίο ο Πομπέο δεν έκανε δημόσια δηλώσεις, θεωρείται σίγουρο όμως ότι συζητήθηκε στη συνάντηση των δύο υπουργών. Επίσης η Αγκυρα έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για την σύλληψη και κράτηση του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για τρομοκρατία, αν και ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Παρότι όμως υπήρξε συμφωνία στο θέμα της Βόρειας Συρίας, οι τουρκικές δυνάμεις ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Καντίλ του Βόρειου Ιράκ. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού λέγοντας ότι στην περιοχή αυτή βρίσκονται στελέχη του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). «Η Καντίλ δεν είναι πια για εμάς μακρινός στόχος», δήλωσε. «Αυτή τη στιγμή πολλές από τις θέσεις των μαχητών του ΡΚΚ έχουν καταληφθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην περιοχή του Βόρειου Ιράκ. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες πολλούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή. «Η Καντίλ θα γίνει ασφαλές μέρος για την Τουρκία, κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για αυτό», τόνισε ο Σοϊλού.