Αμηχανία προκαλούν στο Μαξίμου οι ευθείες απειλές που εκτόξευσε η Αγκυρα διά του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ πως θα «πακετάρει», θα επιχειρήσει δηλαδή να απαγάγει, τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, μετά και την απελευθέρωση των τελευταίων τεσσάρων. Οι τουρκικές προκλήσεις, μάλιστα, συνεχίστηκαν και χθες με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι να κατηγορεί την Ελλάδα πως «προσφέρει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες». Ταυτόχρονα δε επανέλαβε πως η Αγκυρα θα επιμείνει στην έκδοση των Οκτώ στην Τουρκία.

Μπορεί η απάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αργά προχθές το βράδυ, να ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας τις απειλές «απαράδεκτες και άτοπες» και επισημαίνοντας πως «μερίδα τούρκων πολιτικών δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου», εντούτοις η κυβέρνηση προβληματίζεται έντονα. Κι αυτό διότι πλέον οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί δεν είναι κρατούμενοι σε έναν ελεγχόμενο χώρο, όπως αυτός του Αστυνομικού Τμήματος του Ολυμπιακού Χωριού. Αφέθηκαν ελεύθεροι και θα διαμένουν σε μυστική τοποθεσία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΤ. Οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν καλά πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εκτός Τουρκίας, έχουν «συλλάβει» γκιουλενιστές και τους έχουν μεταφέρει στην Τουρκία. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι απαγωγές έχουν γίνει σε χώρες που δεν φημίζονται για το υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει –παρ’ όλα τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές για τους Οκτώ –πως δεν υπάρχει ο κίνδυνος η Αγκυρα να τολμήσει μια επιχείρηση απαγωγής και στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να την εκμεταλλευτεί και ενόψει εκλογών.

Αλλωστε, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση έχει διατυπώσει ευθείες απειλές για επιχειρήσεις απαγωγής γκιουλενιστών. Στις αρχές Απριλίου, και πάλι ο Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δημοσιοποιήσει πως έως τότε η ΜΙΤ είχε «συλλάβει» (ή «πακετάρει», κατά την ακριβή έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει)και είχε φέρει πίσω στην Τουρκία 80 μέλη της οργάνωσης FETO από 18 χώρες. Σημειώνεται ότι τόσο προχθές όσο και χθες ο τουρκικός Τύπος έδωσε μεγάλη έκταση στην είδηση της απελευθέρωσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Τα περισσότερα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για «απόφαση – σκάνδαλο», ενώ δημοσίευαν και το πινγκ – πονγκ δηλώσεων Μποζντάγ – Κοτζιά.

ΜΠΑΡΑΖ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ.Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και στο Αιγαίο, καθώς χθες το πρωί τέσσερα τουρκικά F-16 (δύο ζεύγη) πραγματοποίησαν επτά υπερπτήσεις μέσα σε περίπου μισή ώρα, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο, στο Αγαθονήσι και στις νησίδες Μαυριά, Λέβιθα και Κίναρο.Το ένα ζεύγος πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 10.45 στις νησίδες Μαυριά και Λέβιθα στα 27.000 πόδια. Στη συνέχεια, στις 10.49 –σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ –έκανε υπέρπτηση στη νήσο Μαυριά.Το δεύτερο ζεύγος των F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στη νησίδα Κίναρο στα 26.000 πόδια, έπειτα στις 10.48 στη νήσο Λέβιθα, στις 10.50 στη Μαυριά και στις 10.59 στο Αγαθονήσι, επίσης στο ίδιο ύψος.

Πηγές της Αεροπορίας πάντως τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» ότι αυτό το νέο μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά αεροσκάφη δεν αποκλείεται να συνδέεται και με την επίσκεψη που πραγματοποιούσε την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος σε εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού, βορειότερα όμως, στα Ψαρά. Οπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, «κάθε φορά που ο υπουργός επισκέπτεται ένα ακριτικό νησί ακολουθεί και μια τουρκική πρόκληση, καθώς τον έχουν βάλει στο στόχαστρο». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο είχαν σημειωθεί στη νησίδα Παναγιά Οινουσσών και ανήμερα το Πάσχα, όταν ο Πάνος Καμμένος είχε επισκεφθεί το νησί.