Τα Ποσειδώνια, η κορυφαία διεθνής ναυτιλιακή έκθεση που φιλοξενεί κάθε χρόνο η χώρα μας, ξεπερνούν τα όρια του κόσμου της ναυτιλίας. Αλλά ο λόγος δεν θα πρέπει να αναζητηθεί μόνο στο ρεκόρ των συμμετοχών και τους 1.920 εκθέτες από 92 χώρες που θα δώσουν το «παρών» ή στους 20.000 και πλέον πολίτες που αναμένονται να την επισκεφθούν. Ο βασικός λόγος του βεληνεκούς της έκθεσης πρέπει να αναζητηθεί σε αυτό που υπενθυμίζει εντός και εκτός συνόρων: ότι υπάρχει μια Ελλάδα εξωστρεφής και δημιουργική, μια Ελλάδα που παράγει, μια Ελλάδα που πρωτοπορεί και διακρίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή η Ελλάδα έχει πέσει πολλές φορές θύμα των κακών νοοτροπιών, έχει γίνει δέσμια των χειρότερων πρακτικών. Θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτή η Ελλάδα θα έπρεπε, αν όχι να βοηθηθεί, να αφεθεί απερίσπαστη να μεγαλουργήσει. Από συστάσεως του ελληνικού κράτους αυτό το δημιουργικό κομμάτι, όπως και άλλες δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, σπανίως ζήτησαν την κρατική αρωγή. Είδαν όμως πολλές φορές να υψώνονται στον δρόμο τους εμπόδια. Και δυστυχώς υψώθηκαν από εκείνους η δουλειά των οποίων ήταν να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πορεία τους.

Αν πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτήν την κακή νοοτροπία, τη νοοτροπία της εσωστρέφειας και της τροχοπέδης, δεν είναι για να ωφεληθούν οι δημιουργικές αυτές δυνάμεις. Είναι επειδή από την αλλαγή της νοοτροπίας θα επωφεληθεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δικαιούται επιτέλους να αναπνεύσει.