Η Εφορία σύντομα θα χτυπά 12 φορές. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, οι φορολογούμενοι θα πέφτουν στην παγίδα της. Δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα αφού κάθε μήνα θα καλούνται να πληρώνουν έναν με δύο ή και παραπάνω φόρους για την ακίνητη περιουσία τους και τα εισοδήματά τους.

Το σχέδιο της προπληρωμής φόρων έχει αρχίσει να καταστρώνεται στο υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπεται άλλωστε και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί στην εισαγωγή ενός νέου συστήματος μηνιαίας πληρωμής φόρων από τα φυσικά πρόσωπα που θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών θα μοιάζει με το σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εφαρμόζεται σήμερα για τις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

Κάθε μήνα η Εφορία θα εισπράττει προκαταβολικά τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τον φόρο που αντιστοιχεί στα εισοδήματα που έχουν όχι μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες).

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ. Ο φόρος που θα προπληρώνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα υπολογίζεται με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και το συνολικό ποσό που θα έχουν καταβάλει.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που διαθέτει ακίνητη περιουσία πληρώνει 800 ευρώ ΕΝΦΙΑ και με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα προέκυψε φόρος εισοδήματος 1.500 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα η πληρωμή των φόρων θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του επόμενου έτους με την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Με το νέο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ο φορολογούμενος θα ξεκινήσει να πληρώνει από την αρχή της χρονιάς τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος με βάση τα ποσά που είχε καταβάλει το προηγούμενο έτος. Κάθε μήνα δηλαδή θα πληρώνει το ποσό των 67 ευρώ για την ακίνητη περιουσία του (800/12) και 125 ευρώ για τα εισοδήματά του (1.500/12).

Το καλοκαίρι, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει η τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος και θα προκύψει ο τελικός φορολογαριασμός. Εάν με το εκκαθαριστικό, για παράδειγμα, του φόρου εισοδήματος προκύπτει για τον φορολογούμενο ποσό για επιστροφή, η Εφορία θα προχωρά στον αυτόματο συμψηφισμό του με μελλοντικές πληρωμές. Στην περίπτωση που προκύπτει πληρωμή έξτρα φόρου, ο φορολογούμενος θα συνεχίζει να πληρώνει κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους τα ποσά του φόρου που του αναλογούν και τα οποία θα είναι φουσκωμένα.

Με το σύστημα αυτό, η πληρωμή των φόρων θα γίνεται εντός του έτους και η Εφορία θα βάζει στα ταμεία της προκαταβολικά τους φόρους στα εισοδήματα και στην περιουσία των φορολογουμένων.

ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχή εξετάζεται να γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν μια πιο καθαρή εικόνα αφού η κατάσταση των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι συνήθως δεν μεταβάλλεται εάν δεν γίνει κάποια αγοραπωλησία ή μεταβίβαση με γονική παροχή, κληρονομιά, δωρεά. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που πληρώνουν κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αν βέβαια δεν υπάρξουν αλλαγές και στις αντικειμενικές αξίες, είναι τα ίδια. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές Αρχές να βεβαιώνουν τον ΕΝΦΙΑ από την αρχή κάθε έτους και με την έκδοση προσωρινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να τον πληρώνουν από τον πρώτο κιόλας μήνα του χρόνου.

Στα τέλη Αύγουστου, όταν θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου μετά και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι θα δουν τον τελικό λογαριασμό με τις δόσεις του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό θα διευκολύνει τους φορολογουμένους καθώς οι πληρωμές των ετήσιων φορολογικών τους υποχρεώσεων δεν θα πέφτουν μαζεμένες στο δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνο αλλά θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το θέμα είναι ότι οι φορολογούμενοι αποκτούν ακόμη πιο στενές επαφές με την Εφορία.

Σήμερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο ΕΝΦΙΑ τα τελευταία χρόνια εξοφλείται σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται εφάπαξ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ. Ο στόχος στην Καραγεώργη Σερβίας είναι από το επόμενο έτος το σύστημα πληρωμών στην Εφορία να αλλάξει, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται και άλλα μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την εισπραξιμότητα των φόρων με την προσδοκία ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο της συνεχούς διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες έχουν σπάσει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προωθούνται και περιγράφονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο είναι:

– Επιτάχυνση της διαδικασίας προμήθειας λογισμικού με το οποίο θα αυξηθεί ο βαθμός αυτοματοποίησης των κατασχέσεων που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση εις βάρος όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τον τελικό στόχο που έχει τεθεί στο κείμενο του Μνημονίου, η όλη διαδικασία επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης πρέπει να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.

Τα κατασχετήρια θα εκδίδονται με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει επακριβώς τα περιουσιακά στοιχεία όλων των οφειλετών. Από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα ακίνητα που διαθέτουν μέχρι και τους λογαριασμούς που τυχόν τηρούν στο εξωτερικό.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως ο Μεγάλος Αδελφός που θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (Κτηματολόγιο, Εργάνη, τράπεζες, Χρηματιστήριο, ΓΕΜΗ κ.ά.) την οικονομική καθημερινότητα των οφειλετών του Δημοσίου.

– Διερεύνηση της πιθανότητας αλλαγών στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προκειμένου να μπορεί η φορολογική διοίκηση να λάβει με μεγαλύτερη ευκολία μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον φυσικών προσώπων που είναι συνυπεύθυνα για τις οφειλές νομικών προσώπων.

– Καθορισμός κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό φορολογικών οφειλών ως μη εισπράξιμων προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να προχωρήσει στην πλήρη διαγραφή τους. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν προβλέπεται πλήρης διαγραφή.

– Μελέτη και αξιολόγηση της δυνατότητας να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο ετών, πέρα από το οποίο η φορολογική διοίκηση δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να διεκδικήσει την είσπραξη φορολογικών οφειλών.

– Επικαιροποίηση της λίστας των μεγάλων οφειλετών που τα στοιχεία τους δίνονται στη δημοσιότητα. Πρόκειται για φορολογουμένους που έχουν βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές άνω των 150.000 ευρώ. Η επόμενη επικαιροποίηση της λίστας πρέπει να γίνει το αργότερο έως τον Μάρτιο 2019.