Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της ΔΗΣΥ σχετικά με τις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.

Η ΝΔ δια μέσου του εισηγητή της Νίκου Παναγιωτόπουλου ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί την σαλαμοποίηση της συμφωνίας και δεν θα ψηφίσει καμία συμφωνία που θα έρθει τμηματικά. «Η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει μια συμφωνία σε δόσεις με μοιραία προκαταβολή το πράσινο φως της ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαΐκή ένωση και με αβέβαια ανταλλάγματα . Μια τέτοια συμφωνία είναι καταφανώς εθνικά επιζήμια» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη μιας συμφωνίας erga omnes, θέτοντας ως προϋπόθεση την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τόνισε πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της για το Σκοπιανό, θα έρθει μια ολοκληρωμένη συμφωνία. «Η κυβέρνηση συνεχίζει στην κατεύθυνση της εθνικής γραμμής για σύνθετη ονομασία έναντι όλων με απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών προοπτικών που είχαν διατυπωθεί από τη γείτονα χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε υπεύθυνα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να συνεχιστεί η διαβούλευση», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Σταύρος Κοντονής κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως είχαν εγκαταλείψει τη Δικαιοσύνη και ειδικότερα κατηγόρησε την ΔΗΣΥ ότι “αντιγράφει” την ΝΔ λέγοντας πως η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε είναι αντίγραφο της ΝΔ.

«Τέτοια ταύτιση απόψεων και ισχυρισμών δεν έχω ξαναδεί. Παλιά το ΠΑΣΟΚ αντέγραφε τα συνθήματα της αριστεράς αλλά σήμερα αντιγράφει τις συντηρητικές απόψεις της ΝΔ και σύρεται πίσω από αυτήν» ανέφερε.

Όσον αφορά τις καταγγελίες της ΔΗΣΥ περί παρέμβαση στην δικαιοσύνη τόνισε πως “η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις δεν αποτελεί παρέμβαση. Οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται απολύτως σεβαστές και εφαρμόζονται. Αυτός είναι ο σεβασμός στη δικαστική λειτουργία». Από την μεριά της ΔΗΣΥ, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει ωμά στο έργο της δικαιοσύνης και ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει τους δικαστές.