Την ευκαιρία να επισκεφτούν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα προσφέρει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στους πολίτες το τριήμερο 8-10 Ιουνίου.

Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης κλίμακας ετήσια τακτική άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018» που θα διεξαχθεί σε όλο το Αιγαίο από 3 έως 8 Ιουνίου τα πλοία του ΠΝ θα καταπλεύσουν σε πάρα πολλά λιμάνια. Εκεί διοργανώνονται εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».

Συγκεκριμένα το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στα παρακάτω λιμάνια:
Αγίου Ευστρατίου
Αλεξανδρούπολης
Αμοργού
Βόλου
Θάσου
Θεσσαλονίκης
Ικαρίας
Καβάλας
Καλύμνου
Λέσβου
Λήμνου
Μεγίστης
Οινουσσών
Ρόδου
Σαμοθράκης
Σάμου
Σκοπέλου
Φούρνων
Χίου
Ψαρών

Κεντρική νήσος των εκδηλώσεων – όπως ανακοίνωσε το ΓΕΝ – έχει καθοριστεί η νήσος Ψαρά, όπου, την Τρίτη 05 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η απόδοση τιμών στους Ναυάρχους Κωνσταντίνο Κανάρη, Ανδρέα Μιαούλη και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, στο πρόσωπο των οποίων αναγνωρίζεται και τιμάται η προσφορά όλων των επώνυμων και ανώνυμων ηρωικών Ναυμάχων του κατά θάλασσα αγώνα, διαχρονικά.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό αναμένεται να μεταφερθούν με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, στη ν. Ψαρά, η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη από τη ν. Ύδρα και τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας από τιςΣπέτσες.

Οι εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 με την επιθεώρηση του Στόλου εν πλω, από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Σαρωνικό Κόλπο.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να τονιστεί η συμβολή του ΠΝ στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εδαφικής μας ακεραιότητας αλλά και ταυτόχρονα να προβληθεί η πλούσια Ναυτική Παράδοση και η Ναυτική Ιστορία της Ελλάδας.

Η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018

Στο μεταξύ, από την Κυριακή έως την Παρασκευή το Αιγαίο θα γεμίσει με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού καθώς θα πραγματοποιηθεί η ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας . θστην περιοχή του κεντρικού, βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται σε ενέργεια.

Κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης – επισημαίνει το ΓΕΝ – είναι η διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, η ανάπτυξη/διατήρηση ενιαίου πνεύματος συνεργασίας και η επίδειξη ισχυρής ναυτικής παρουσίας στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Επίσης, προβλέπεται η εκτέλεση πολλαπλών αντικειμένων στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων και η εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών.