Σοκ στην ελληνική παροικία του Τορόντο έχει προκαλέσει η εν ψυχρώ δολοφονία του Ματθαίου Στάικου, ενός Ελληνα επιχειρηματία, ιδιαίτερα γνωστού στην ομογένεια.

Ο Στάικος έχασε τη ζωή του, όταν άγνωστος άνδρας τον εκτέλεσε στη μέση του δρόμου με δύο σφαίρες, μία στο κεφάλι και μία στην πλάτη. Οι κάμερες ασφαλείας δείχνουν έναν υψηλόσωμο άνδρα να σκοτώνει με μαφιόζικο τρόπο τον ομογενή και να απομακρύνεται με μια τετράθυρη Μερσεντές, γκρι ή ασημί χρώματος.

Η άγρια δολοφονία έγινε τη Δευτέρα στο Γιόρκβιλ του Τορόντο. Οι οικείοι του δολοφονηθέντος την Τετάρτη εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Η οικογένειά μας θρηνεί τον αιφνίδιο χαμό του πολυαγαπημένου μας Ματθαίου. Παρακαλούμε όλους να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας, καθώς προσπαθούμε να αντεπεξέρθουμε αυτή την τραγωδία».

Οι αστυνομικές αρχές κινούνται στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση καθώς ο επιχειρηματίας περιγράφεται ως αγαπητό μέλος της ομογένειας, χωρίς να έχει κάποιες ύποπτες δραστηριότητες ή να εμπλέκεται σε έκνομες ενέργειες.

«Τίποτα δεν βγάζει νόημα. Ο Ματθαίος και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Γιώργος ήταν δύο πανέξυπνα παιδιά που ξεκίνησαν την Torch Mobile το 2003 και το 2009 την πούλησαν στην Research In Motion, σε μια φάση αναγέννησης της αρχικής εταιρείας. Ήταν μυαλωμένοι, ωραίοι, άξιοι, εργατικοί και όλοι τους αγαπούσαν» είπε ένας φίλος των αδελφών Στάικου στην εφημερίδα Toronto Sun. Ένας εργαζόμενος στην Research In Motion πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το φονικό. Ο Μάθιου ήταν όμορφος, γλυκός, οι γυναίκες τον λάτρευαν, δηλαδή όλοι τον αγαπούσαν. Όλοι έχουμε πάθει σοκ. Δεν ήταν τζογαδόρος. Δεν έκανε ναρκωτικά. Ήταν ήπιος χαρακτήρας, ένα πραγματικά καλό παιδί. Μήπως έκαναν λάθος και σκότωσαν αυτόν αντί για κάποιον άλλον; Πώς αλλιώς να το εξηγήσει κανείς;»

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες στο Τορόντο και πριν από τη δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία, έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα κρούσματα ένοπλης βίας. Συγκεκριμένα, τα αρχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι από την αρχή του 2018 έως την προηγούμενη Κυριακή έχουν συμβεί 162 επιθέσεις, με 215 θύματα, γεγονός που συνιστά αύξηση των κρουσμάτων κατά 11% σε σχέση με το ίδιο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Ποιος ήταν

Ο Μάθιου (Ματθαίος) Στάικος ήταν πρόεδρος στην εταιρεία επενδύσεων Staikos Investments, CEO στην Vleepo και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και σύμβουλος της Triggerfox. Γεννήθηκε το 1980 στον Καναδά, όπου και μεγάλωσε. Πέρασε στο τοπικό πανεπιστήμιο και σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Πριν ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές δημιούργησε με τον αδελφό του μία επιχείρηση με την επωνυμία Torch Mobile, που διατηρούσε γραφεία στο Τορόντο και στο Πεκίνο.

Η εταιρία ξεκίνησε το 2003 και, έξι χρόνια αργότερα, εξαγοράστηκε από την εταιρία Research In Motion (RIM) κατασκευάστριας των θρυλικών συσκευών BlackBerry. Ο Ματθαίος Στάικος κατάφερε σύντομα να αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια και πλέον να είναι ο Τεχνικός Διευθυντής Τεχνολογιών WEB, υπεύθυνος για τη δημιουργία των προγραμμάτων περιήγησης web, καθώς και άλλων τεχνολογιών web που αφορούν τα προϊόντα της BlackBerry. Το νέο σύστημα πάνω στο οποίο εργαζότανείναι το λειτουργικό σύστημα BlackBerry 10, που χρησιμοποιούν τα κινητά της εταιρίας που κυκλοφόρησαντο πρώτο τρίμηνο του 2013. Ο ίδιος πάντα προσπαθούσε να κρατά επαφή με τις ρίζες του στην Ελλάδα. Αν και δεν πήγε σε ελληνικό σχολείο, επεδίωξε να γνωρίσει την ελληνική γλώσσα και για τον λόγο αυτόν, μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, ήρθε στην Ελλάδα για έναν χρόνο πριν επιστρέψει στον Καναδά. Η ελληνική γλώσσα παρέμενε στη ζωή του, καθώς προσπαθούσε, όποτε ο χρόνος του το επέτρεπε, να διαβάζει ελληνικά βιβλία, να ακούει ελληνική μουσική και να παρακολουθεί ελληνικά προγράμματα στην τηλεόραση. Το 2014, ο Μάθιου έφυγε από την Blackberry και λίγους μήνες αργότερα τον ακολούθησε και ο αδερφός του.