Την ευθεία αντίθεσή τους στον «Δικαστικό Καλλικράτη» και την εξαγγελθείσα τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, χωρίς μάλιστα προηγούμενη ενημέρωση ή συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, δηλώνουν οι δικηγόροι της Αθήνας . Ήδη ορίστηκαν οι ημερομηνίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου το σύνολο των δικηγόρων της Αθήνας να λάβουν θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει. Για το λόγο αυτό θα στηθούν κάλπες στις 5, 6, 7, 8 και 11 του Ιουνίου στην Ευελπίδων, στο Εφετείο, αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο, προκειμένου το σώμα των δικηγόρων να τοποθετηθεί και δια της ψήφου του στην κυβερνητική πρόθεση για διάσπαση του Πρωτοδικείου της Ευελπίδων σε δύο ακόμη Πρωτοδικεία, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ώστε να το όποιο αποτέλεσμα να είναι κατά το δυνατόν το πιο αντιπροσωπευτικό του δικηγορικού σώματος .

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή έθεσε μία σειρά ερωτημάτων δίνοντας παράλληλα στοιχεία για τις τραγικές όπως είπε ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ εξέθεσε και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία αντίθετα με την Ελλάδα, συγχωνεύει τα δικαστήρια της, αντί να τα εξαπλώνει.
«Αναρωτιέμαι που θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων» είπε ο Δημήτρης Βερβεσός, σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα μπει, από την στιγμή που κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός
του υπουργείου Δικαιοσύνης μειώνεται».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίμαχη εξαγγελία συνδέεται προεκλογικά χαρακτηριστικά. «Στον διάλογο που είχαμε τελευταία, ο κ. Κοντονής, δεν μας είπε ποτέ ότι σκοπεύει να κάνει τρία πρωτοδικεία. Δεν μας κάλεσε ποτέ να μας ενημερώσει. Που θα τα κάνει, ποσό κοστίζουν, που θα βρει τα κονδύλια. Πως θα τα κάνει με τους ίδιους δικαστές; Με τον ίδιο αριθμό; Αυτήν τη στιγμή στο Πρωτοδικείο υπάρχουν 27 κενές θέσεις δικαστών ενώ συνολικά, εάν
συμπεριλάβει κανείς και εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, τα κενά φθάνουν τα 51. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Με ποιο έμψυχο υλικό θα φτιάξουμε νέα Πρωτοδικεία;»

Το έλλειμμα ρευστότητας σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, προκύπτει και από τον θεσμό της νομικής βοήθειας, με τους δικηγόρους που διορίζονται σε πολίτες που δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν συνήγορο, να πληρώνονται 2 με 3 χρόνια μετά. «Φθάσαμε στο σημείο να μην υπάρχουν δικηγόροι να παρασταθούν, αφού δεν πληρώνονται, ενώ αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους το γραμμάτιο» είπε χαρακτηριστικά. Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η δικαστική ύλη στο Πρωτοδικείο, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης,είτε γιατί πολλές διαδικασίες μεταφέρθηκαν στα Ειρηνοδικεία.Την ίδια ώρα ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και θέτουν το ερώτημα:
Γιατί να μην ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία; Γιατί προέκυψε η ανάγκη της σύστασης νέων Πρωτοδικείων;
Επίσης , ο Δ. Βερβεσός αποκάλυψε ότι ο γιατρός που βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει προσληφθεί από τον ΔΣΑ, ενώ ο σύλλογος είναι αυτός που με δικά του χρήματα αναβαθμίζει το Ίντερνετ στο Πρωτοδικείο, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά θα έπρεπε να καλύπτονται από την Πολιτεία.