Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Γιάννη Μπουτάρη μόνο σε πρώτο επίπεδο αφορούσε την επίθεση που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Για εκείνους που παρακολουθούν τις κινήσεις του Πρωθυπουργού, η κοινή εμφάνιση και η φράση «συμβολίζεις ολόκληρο το δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο» ήταν ένα ακόμα άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος προς την Κεντροαριστερά. Κι επειδή σε επίπεδο ηγεσίας δίαυλοι επικοινωνίας δεν υπάρχουν –το έδειξε ξεκάθαρα η Φώφη Γεννηματά με την τελευταία παρουσία της στη Βουλή -, τα μάτια όλων στρέφονται στους τοπικούς άρχοντες που έχουν υποστηριχθεί στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στο πρόσωπο του Μπουτάρη ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να βρει το σύμβολο πάνω στο οποίο θα στηρίξει το δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση», αποδίδοντας στη ΝΔ διασυνδέσεις με την Ακροδεξιά. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανοίγοντας, όπως κάνει ήδη, και συμβολικές συζητήσεις σαν αυτή για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Την ίδια στιγμή, για ορισμένους από τους συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη, η επίθεση εναντίον του θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές του 2019. Η σκέψη τους, όπως αποδείχθηκε από τη συζήτηση που ακολούθησε την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν σωστή.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ακόμη και η γαλάζια παράταξη βρέθηκε να αφήνει –διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νίκου Δένδια –ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης στον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξή του ο Δένδιας, αν και ανέφερε πως κατά 99% η ΝΔ θα στηρίξει δικό της υποψήφιο σε ένα από τα πάλαι ποτέ κάστρα της, συμπλήρωσε πως «μπορούμε να σκεφτούμε και αυτό (σ.σ. τη στήριξη του κόμματος στον Μπουτάρη), είναι όλα ανοιχτά στη συζήτηση». Μια μέρα μετά, βέβαια, ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε μάλλον ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στη μητσοτακική ανάγνωση, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην κυριακάτικη συνέντευξή του στον Σκάι, «οι δήμαρχοι κρίνονται στη βάσανο της καθημερινότητας». «Αν», είπε, «είναι καθαρή η πόλη, αν λειτουργούν καλά οι δημόσιες υπηρεσίες. Και θεωρώ, από την εικόνα που έχω, ότι τουλάχιστον ο κ. Μπουτάρης εκεί δεν έχει πετύχει». Του αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι προσέδωσε στην πόλη εξωστρέφεια. Οι μυημένοι στα γαλάζια παρασκήνια, πάντως, αναφέρουν πως σε αυτή τη φάση η υποψηφιότητα για τη Θεσσαλονίκη αποτελεί ακόμη γρίφο για το επιτελείο του Μητσοτάκη.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Στη Χαριλάου Τρικούπη, από την άλλη, δεν ανησυχούν για την ξαφνική κίνηση φιλίας του Αλέξη Τσίπρα προς τον Γιάννη Μπουτάρη. Και αυτό γιατί εκτιμούν πως το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει αυτοδιοικητικό πρόβλημα. Αντίθετα, εξηγούν, στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει πως δεν έχει ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες και, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, προσπαθεί να βρει στήριγμα σε κεντροαριστερούς αιρετούς ή μελλοντικούς υποψηφίους. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και δεν θέτουν κανένα ζήτημα μη στήριξης του Γιάννη Μπουτάρη, εφόσον αποφασίσει να είναι εκ νέου υποψήφιος. Τονίζουν, ωστόσο, πως ακόμα κι αν τελικά βρεθούν να στηρίζουν κοινούς τοπικούς υποψηφίους με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν σημαίνει πως ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα. «Η δική μας επιλογή είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές χωρίς καμία συμπληρωματική σχέση μεταξύ μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του νέου φορέα Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΑΠΕ), ξεκαθαρίζοντας και τα περί προοδευτικού μετώπου: «Τι σχέση έχει η ιστορία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με αυτούς που στήνανε πλατείες παρέα με τη Χρυσή Αυγή, με αυτούς που νομιμοποίησαν τη βία ως μέσο αντίδρασης στο όνομα της «αγανάκτησης»;».